Ukazało się czwarte wydanie „Smaku gór”, książki himalaisty Ryszarda Pawłowskiego. Wydanie zostało uzupełnione o nowe opowiadania i zdjęcia.
Ryszard Pawłowski wziął udział w ponad 300 wyprawach w różne góry świata. Zdobył dziesięć szczytów 8-tysięcznych, w tym K2 (8611 m n.p.m.) płn. filarem. Jest jedynym Polakiem, który 5-krotnie stanął na szczycie Mt. Everestu (8848 m n.p.m.). Dokonał wielu wejść trudnymi drogami wspinaczkowymi w różnych rejonach Ziemi.
Jest członkiem prestiżowego The Explorers Club, stowarzyszenia zrzeszającego odkrywców i badaczy z kilkudziesięciu państw wszystkich kontynentów. Otrzymał szereg nagród i wyróżnień w dziedzinach fotografii oraz filmu dokumentalnego. Szkoli młodych adeptów alpinizmu. Występuje z prelekcjami o tematyce górskiej. Organizował i prowadził wyprawy dla niepełnosprawnych sportowców na Alaskę, do Afryki i Patagonii w ramach programu Korona Nadziei.
Na skrzydełkach książki możemy przeczytać:
Bez znieczulenia, prosto, ale ze swadą – o górach i sobie. Wywiad-rzeka z pięciokrotnym zdobywcą Mt. Everestu to książka i dla tych, którzy pół życia spędzają za biurkiem, marząc o ekstremalnych doznaniach, i dla tych, którzy są gotowi zza biurka po te doznania ruszyć. W „Smaku gór” Ci drudzy znajdą odpowiedź, czy warto ruszyć z Ryszardem Pawłowskim.
Iza Szumielewicz
Radio Zet
Niezwykły bohater i bardzo interesująca lektura, którą można czytać na wiele sposobów:
- po pierwsze jest to okazja do bliższego poznania Ryszarda Pawłowskiego, jedynego polskiego wielkiego alpinisty i himalaisty, który jest zarazem utalentowanym organizatorem i przewodnikiem komercyjnych wypraw w góry wysokie;
- po drugie jest to okazja do szukania odpowiedzi na pytanie o rolę doświadczania gór i ich smakowania w życiu bohatera książki i jego górskich partnerów;
- po trzecie „Smak gór” to oryginalnie pomyślana, dobrze zredagowana i świetnie wydana książka, jedyna i niepowtarzalna, godna właśnie Ryszarda Wielkiego Wysokogórskiego. W bogatym polskim piśmiennictwie inspirowanym górami „Smak gór” ma swoje jedyne i niepowtarzalne miejsce.
Michał Jagiełło
alpinista, ratownik górski, pisarz, poeta, publicysta,
były dyrektor Biblioteki Narodowej
Książka porusza rzadko opisywaną ciekawą tematykę z pogranicza alpinizmu i wysokogórskiej komercji, relacji przewodnik klient. Reporterska formuła dobrze ujawnia relatywizm w postrzeganiu gór. Smak Gór to również subiektywne spojrzenie Pawłowskiego na góry, etykę i życie w ogóle.
Krzysztof Wielicki
himalaista, zdobywca Korony Himalajów
Książka jest dostępna w księgarni wspinanie.pl.