Kuchenka turystyczna jest nieodłącznym elementem każdej outdoorowej wyprawy. Dzięki niej ciepły posiłek może nam towarzyszyć wszędzie tam gdzie jesteśmy. Czym jednak kierować się przy wyborze odpowiedniego modelu?
![Optymalnie dobrana kuchenka pozwoli nam cieszyć się ciepłym posiłkiem w każdych warunkach (fot. Optimus)](https://outdoormagazyn.pl/wp-content/uploads/2013/03/User-in-Sleeping-Bag-with-Crux.jpg)
Mamy następujące rodzaje kuchenek:
- kuchenki gazowe zasilane z kartuszy (kartusz – pojemnik jednorazowego użytku napełniony fabrycznie gazem) typu:
– C 206 (standard „francuski” kartusz bezzaworowy, jest przy załączaniu przebijany przez iglicę kuchenki, nie można rozłączyć kuchenki od kartusza przed wyczerpaniem gazu);
– C 270/470 (standard „francuski” z zaworem, kuchenka jest mocowana do kołnierza – przy dokręcaniu następuje przebicie zaworu kartusza przez iglicę, można rozłączać);
– E417 (standard „angielski” z zaworem, kuchenka jest nakręcana bezpośrednio na nagwintowaną obudowę zawóru, iglica przebija zawór, można rozłączać);
![Kuchenka MSR Reactor](https://outdoormagazyn.pl/wp-content/uploads/2013/03/MSR_reactor.jpg)
- kuchenki gazowe zasilane gazem z różnych typów kartuszy (wspólne dla C270/470 i E417), istnieją w sprzedaży również specjalne przejściówki pozwalające kuchenki „angielskie” zasilać gazem z kartuszy C 206
- kuchenki na paliwa płynne (część kuchenek posiada wymienne pojemniki na paliwo, część natomiast pojemniki zintegrowane): benzyna, nafta, diesel – kuchenka może pracować na wybrany rodzaj paliwa np. benzynę, będzie wtedy to kuchenka benzynowa lub kilka rodzajów paliw, będzie to wtedy kuchenka wielopaliwowa
- kuchenki wielopaliwowe zasilane paliwami płynnymi lub gazem z kartuszy
- kuchenki zasilane innymi paliwami (spirytus, żele)
Stojąc przed wyborem odpowiedniej kuchenki, musimy na wstępie zadecydować jakiego paliwa będziemy używać. Jeżeli z reguły jeździmy w określony rejon (np. Syberia, Francja) rodzaj dostępnego paliwa będzie determinował nasz wybór.
![Kuchenka Nova+ marki Optimus](https://outdoormagazyn.pl/wp-content/uploads/2013/03/Optimus_Nova+-with-hose-and-fuel-bottle.jpg)
Na rynku występują kuchenki:
- gazowe: kuchenki zasilane gazem są lekkie, łatwe w obsłudze, nie brudzą (smolą) naczyń, ale sprawność ich zmniejsza się (czasami radykalnie) w związku ze wzrostem wysokości bezwzględnej (spadek ciśnienia atmosferycznego) i ze spadkiem temperatury. Ich wadą są także problemy występujące z kartuszami: z ich dostępnością i transportem (nie wolno zabierać kartuszy do samolotów pasażerskich);
- na paliwa płynne: spadek ciśnienia i temperatury ma niewielki wpływ na zmniejszenie ich sprawności, paliwo jest łatwo dostępne, ale kuchenki są cięższe, trudniejsze w obsłudze: uruchamianie, konieczność okresowych czyszczeń (usuwanie zatkań w przewodzie paliwowym lub dyszy), brudzą naczynia;
- gazowe na różne rodzaje kartuszy: patrz gazowe + mniejszy problem z awaryjnym zakupem kartuszy;
- wielopaliwowe z możliwością podłączenia kartusza: są to kuchenki na paliwa płynne przystosowane do zasilania gazem, ich charakterystyka będzie zależna od rodzaju użytego paliwa, ale zawsze będzie to kuchenka cięższa.
![Kuchenka Scion marki GoSystem](https://outdoormagazyn.pl/wp-content/uploads/2013/03/GoSystem_Scion.jpg)
Następnie należy określić w jakich warunkach kuchenka będzie użytkowana:
- turystyka rekreacyjna w ciepłym okresie roku do wysokości 3 000 m n.p.m.
- turystyka zaawansowana w ciepłym okresie roku do wysokości 6 000 m n.p.m.
- turystyka zaawansowana w warunkach zimowych, rzadko turyści zimą wychodzą ponad 4 000 m n.p.m.
- ekspedycje – dowolne: rejon świata, wysokość n.p.m., temperatura
Teraz pozostaje nam już tylko do ustalenia objętość jednorazowego gotowania wody:
- do 1 litra
- do 2 litrów
- do 5 litrów
Na podstawie powyższych punktów określamy kuchenkę o jakich parametrach chcemy kupić.
![Bardzo ważne jest byśmy dobrze znali działanie używanym przez nas kuchenek (fot. Optimus)](https://outdoormagazyn.pl/wp-content/uploads/2013/03/Outdoor-Scene-with-Optimus-TreknEat-and-MyBottle.jpg)
Na co jeszcze należy zwrócić uwagę?
- możliwość powstania awarii kuchenki – im bardziej skomplikowana jest budowa kuchenki tym więcej elementów może się popsuć – czyli może pozbawić Ciebie możliwości zrobienia ciepłego posiłku lub zagotowania wody na herbatę
- sprawdź łatwość montażu, demontażu kuchenki, dokonania jej czyszczenia, naprawy – czy będziesz w stanie sam sprawnie to robić
- zwróć uwagę czy kuchenka posiada zestaw serwisowy
- zwróć uwagę jak jest kuchenka pakowana – sprawdź czy będziesz w stanie sam w sposób sprawny zapakować ją do jej fabrycznego opakowania
- sprawdź czy opakowanie można traktować jako opakowanie turystyczne czy może jest to tylko tekturowy kartonik, który pełni rolę opakowania handlowego
- SPRAWDŹ ERGONOMIĘ KUCHENKI – CZY ŁATWO, PRECYZYJNIE BĘDZIESZ W STANIE REGULOWAĆ SIŁĘ PŁOMIENIA, CZY PŁOMIEŃ PRZY POSTAWIONYM NA OGNIU NACZYNIU NIE BĘDZIE PARZYŁ DŁONI REGULUJĄCEJ SIŁĘ PŁOMIENIA
![Kuchenka turystyczna sprawdzi się podczas zwykłego kempingu, jak i górskiego biwaku (fot. Campingaz)](https://outdoormagazyn.pl/wp-content/uploads/2013/03/Campingaz.jpg)
- jak kuchenka chroni płonień przed wiatrem (część kuchenek posiada zintegrowane osłony przeciwwietrzne, część ma je na luzem, kuchenki z płomieniem świecowym nie mają osłon – są dostępne w sprzedaży osłony w formie parawanów)
- sprawdź jakość instrukcji obsługi – czy jest dla Ciebie czytelna i zrozumiała
- producenci podają różne parametry kuchenek (moc, czas gotowania 1l wody, ilość paliwa potrzebną do zagotowania 1l wody). Są to w dane laboratoryjne, czyli uzyskane w pomieszczeniu o temperaturze 20 C przy optymalizowaniu gotowania (materiał, stan i grubość ścianek naczynia, jego wymiary). W terenie będzie niezwykle trudno osiągnąć w/w parametry. Istotne bardzo jest to jak niekorzystne warunki środowiska (wysokość, temperatura, wiatr, wilgotność powietrza) obniżają sprawność kuchenki. Rzeczywisty czas zagotowania litra wody może być wielokrotnie dłuższy. Mając źle dobraną kuchenkę będziemy w trudnych warunkach pogodowych gotowali wodę na herbatę podczas, gdy ktoś obok mając dobrze dobraną będzie już po zjedzeniu kolacji.
![Jetboil Personal Cooking System](https://outdoormagazyn.pl/wp-content/uploads/2013/03/Jetboil_Personal_Cooking_System.jpg)
- przy gotowaniu ważna jest regulacja siły płomienia, jeżeli będziesz gotował na małym płomieniu sprawdź czy można siłę płomienia tak wyregulować i czy jest on wtedy stabilny
- przy kuchenkach gazowych bywają instalowane piezozapalniki – są to najbardziej zawodne części kuchenek – nie ufaj im – zawsze miej sprawną zapalniczkę lub suche zapałki
- słuchaj rad sprzedawcy – większość wie co mówi i chce Ci pomóc
- kupuj w sklepach z najlepszą obsługą i największym wyborem
- pamiętaj, że nie kupujesz kuchenki tylko na jutro – dobrze dobrana kuchenki może służyć wiele lat
Więcej porad i tabele porównawcze znajdują się na stronie www.gosystem.pl.
Jarosław Wężyk
Paker
a myślicie że można zaryzykować kupno takiej kuchenki w markecie?
cięzko było mi dobrac odpowiednia ale znalazłem w końcu i słuzy juz dwa sezony
a na jaką się zdecydowałeś?
Dwie cegły i miejscowy chrust.
Ja korzystam z kuchenki turystycznej kupionej w sklepie Tierone i jestem z niej bardzo zadowolona :)
Ja zdecydowałam się na kuchenkę ze sklepu Tier One i jestem z niej bardzo zadowolona. Jest prosta w użyciu i sprawdza się nawet w bardzo trudnych warunkach :)
Ja korzystam z kuchenki turystycznej od kilku lat. Kupiłem ją w sklepie Tierone i nigdy nie miałem powodów do narzekania. Zawsze dobrze się sprawuje, jest niezawodna i bardzo przydatna podczas górskich wędrówek