Wraz z nadejściem dłuższych i cieplejszych dni pojawia się coraz więcej sposobności do podejmowania aktywności fizycznej na świeżym powietrzu. Jak zapewnić efektywność naszemu treningowi i dlaczego tak duże znaczenie ma odpowiednia regeneracja?
***
Nasze mięśnie potrzebują odpowiedniej ilości węglowodanów, białka i tłuszczy, by zregenerować się po wysiłku. Nawet jeśli się odchudzamy, powinniśmy jeść. Ważne jednak, aby były to posiłki zdrowe, które pomogą uzupełnić utracone podczas treningu witaminy i minerały. Co stanowi idealną przekąskę po treningu, jeśli nie chcemy spożywać bardzo obfitego dania? Bardzo dobrze sprawdzają się koktajle, np. te na bazie maślanki. Poniżej prezentujemy przepis na jeden z nich.
Zielona maślanka
Składniki:
- ogórek sałatkowy 400 g,
- 1 awokado,
- 1 limonka,
- 4 łodygi gałązki,
- Maślanka Mrągowska naturalna 800 ml,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie: Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na pół, środek usuwamy [lub nie – red.], a resztę kroimy w dużą kostkę. Awokado dzielimy na pół pozbawiamy pestki, obieramy. Dokładnie miksujemy z ogórkiem, trzema łyżeczkami soku wyciśniętego z limonki i listkami bazylii. Dodajemy maślankę i miksujemy na pianę. Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie większą ilością soku z limonki. Przelewamy do szklanek i podajemy udekorowane pozostałą bazylią.
Informacja prasowa