Batony proteinowe, żele energetyczne i liofilizaty przydają się na ekstremalnej wyprawie, kiedy naturalne produkty są niedostępne albo ich przetworzenie zajmuje zbyt wiele czasu. Do weekendowego biwaku czy niezobowiązującego wypadu rowerowego można przygotować się wcześniej – w domowej kuchni. W naszym poradniku przedstawiamy naturalne i zdrowe propozycje kulinarne. Oto druga propozycja z cyklu Kuchnia Outdoorowa, napój hipertoniczny.
***
Hiperświeży hipertonik
Składniki:
- woda po gotowaniu brązowego ryżu 200 ml,
- woda przegotowana 700 ml,
- szczypta soli,
- 1 płaska łyżka miodu*,
- płaska łyżka soku z cytryny,
- kilka świeżych liści mięty,
- plasterek ogórka do przybrania.
* Uwaga: w przypadku alergii na miód można go zastąpić syro-pem klonowym albo syropem z agawy.
Sposób przygotowania:
Składniki wymieszać. Czas przygotowania: 5 minut + 30 minut gotowania ryżu.
***
Napój nie tylko nawadnia, ale i odżywia dzięki węglowodanom. Idealny na trekking, rower, wypad wspinaczkowy, a także jako uzupełnienie płynów po treningu, np biegowym. Uwaga: należy go wypić tego samego dnia, w którym został przygotowany.
Ilona Łęcka