Jak powinna wyglądać zdrowa dieta na płaski brzuch? Co jeść, żeby cieszyć się smukłą talią i brakiem oponki? Nie jest to takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Skuteczne odchudzanie brzucha wymaga jednak pewnej dyscypliny i znajomości mechanizmów odpowiadających za utratę tkanki tłuszczowej.
Dieta odchudzająca brzuch – co musisz wiedzieć?
Przede wszystkim należy pamiętać, że nie jest możliwe, aby spalić tkankę tłuszczową z jednego miejsca ciała. Chudnąc, zmniejszamy masę całego ciała, nie tylko wybranych fragmentów. Oznacza to, że stosując dietę na płaski brzuch, poprawimy ogólny wygląd sylwetki. Będzie to więc świetny sposób na schudnięcie przed zimą.
Jeżeli zależy ci na pozbyciu się oponki z brzucha, przejdź na deficyt kaloryczny. Tylko w ten sposób będziesz w stanie schudnąć i przy okazji pozbyć się fałdek na brzuchu.
Na stronie prowadzonej przez dietetyka Michała Wrzoska możemy przeczytać:
„Podobnie jak w przypadku tycia podczas odchudzania także mamy niewielki wpływ na to, w której obrębie części ciała schudniemy najpierw. Oznacza to, że odchudzanie brzucha nie różni się istotnie od odchudzania całego ciała – wymaga stosowania diety niskokalorycznej, wprowadzenia ruchu i zdrowych nawyków. Kluczowe będzie wytworzenie ujemnego bilansu kalorii, czyli na początku musisz poznać swoje zapotrzebowanie na kalorie i odjąć od niego 10–15% całkowitego zapotrzebowania energetycznego […] Pamiętając jednak, że podstawę diety powinny stanowić bogate odżywczo produkty. Podczas odchudzania najważniejsze są kalorie, ale kalorie to nie wszystko. Nadal musimy dostarczyć taką samą ilość witamin i składników mineralnych jak podczas stosowania diety o wyższej kaloryczności.”
Co jeść, by zdrowo uzyskać płaski brzuch i schudnąć?
Jak już wspomniano, tak naprawdę, żeby schudnąć, wystarczy wprowadzić deficyt kaloryczny i pozwolić organizmowi na czerpanie energii ze zgromadzonej tkanki tłuszczowej. Niemniej jednak można to zrobić na wiele sposobów. Warto zrobić to z głową, dbając o dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Dieta na płaski brzuch powinna się opierać na produktach bogatych w błonnik i lekkostrawnych. Warto więc jeść dużo warzyw i owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych i nabiału. Jednocześnie unikajmy roślin strączkowych i innych produktów mogących powodować wzdęcia. Ważne jest również picie odpowiedniej ilości płynów, co pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego.
Czy dieta na zrzucenie brzucha wiąże się z samymi wyrzeczeniami?
Nie musi, a nawet nie powinno tak być. Coraz więcej dietetyków skłania się do poglądu mówiącego o tym, żeby zostawić w diecie miejsce na zachcianki. Podstawą naszego jadłospisu powinny być pełnowartościowe produkty, bogate w składniki odżywcze. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie temu, by raz na jakiś czas pozwolić sobie na czekoladę, pizzę, czy inne mniej zdrowe jedzenie.
Ważne jest, żeby jeść regularnie, niewielkimi porcjami. Pomoże nam to w uniknięciu napadów wilczego apetytu. Dodatkowo sprawi to, że duże porcje jedzenia nie będą nam zalegać w żołądku i jelitach, powiększając wizualnie brzuch. Aby dieta na płaski brzuch była bardziej skuteczna, warto wspomóc ją odpowiednimi ćwiczeniami. Nie musimy od razu trenować mięśni brzucha (choć z pewnością nam to nie zaszkodzi). Wystarczy np. codzienny, półgodzinny spacer lub intensywniejszy trening cardio 2-3 razy w tygodniu, w zależności od indywidualnych możliwości fizycznych.
Artykuł sponsorowany