Kuchnia outdoorowa: zielona maślanka

fot. mat. prasowe

Wraz z nadejściem dłuższych i cieplejszych dni pojawia się coraz więcej sposobności do podejmowania aktywności fizycznej na świeżym powietrzu. Jak zapewnić efektywność naszemu treningowi i dlaczego tak duże znaczenie ma odpowiednia regeneracja?

***

Nasze mięśnie potrzebują odpowiedniej ilości węglowodanów, białka i tłuszczy, by zregenerować się po wysiłku. Nawet jeśli się odchudzamy, powinniśmy jeść. Ważne jednak, aby były to posiłki zdrowe, które pomogą uzupełnić utracone podczas treningu witaminy i minerały. Co stanowi idealną przekąskę po treningu, jeśli nie chcemy spożywać bardzo obfitego dania? Bardzo dobrze sprawdzają się koktajle, np. te na bazie maślanki. Poniżej prezentujemy przepis na jeden z nich. 

Zielona maślanka 

Składniki:

Przygotowanie: Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na pół, środek usuwamy [lub nie – red.], a resztę kroimy w dużą kostkę. Awokado dzielimy na pół pozbawiamy pestki, obieramy. Dokładnie miksujemy z ogórkiem, trzema łyżeczkami soku wyciśniętego z limonki i listkami bazylii. Dodajemy maślankę i miksujemy na pianę. Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie większą ilością soku z limonki. Przelewamy do szklanek i podajemy udekorowane pozostałą bazylią. 

Maślanka Mrągowska podsuwa pomysły na zdrowe koktajle (fot. mat. prasowe)

Informacja prasowa

Exit mobile version