Outdoor Magazyn
  • Start
  • Aktualności
    • Wspinaczka
    • Tatry
    • Alpinizm
    • Himalaizm
    • Biegi górskie i trail
    • Podróże
    • Poza trasą
    • Narty
    • Rajdy
    • Drytooling
    • Rowery
    • Szkolenia/Warsztaty
    • Konkursy
    • Jaskinie
    • Triathlon
    • Praca w outdoorze
  • Kierunki
    • Miejsca
    • Relacje
    • Wyprawy
  • Poradniki
    • Trekking & Góry
    • Skitouring
    • Turystyka
    • Trail running i Rajdy
    • Freeride
    • Biegówki
    • Fotografia & Film
    • Kuchnia
  • Testy
    • Obuwie
    • Odzież
    • Sprzęt & akcesoria
  • Sprzęt
    • Nowości
    • Poradnik sprzętowy
    • Przegląd rynku
    • Sklepy outdoorowe
    • Przewodniki
  • Ludzie
  • Kultura
    • Festiwale
    • Film
    • Książki
    • Prasa
    • Wystawy i Teatr
  • Patronat
  • Outdoor Mag
  • Gdzie kupić?
Brak wyników
Zobacz wszystkie
  • Start
  • Aktualności
    • Wspinaczka
    • Tatry
    • Alpinizm
    • Himalaizm
    • Biegi górskie i trail
    • Podróże
    • Poza trasą
    • Narty
    • Rajdy
    • Drytooling
    • Rowery
    • Szkolenia/Warsztaty
    • Konkursy
    • Jaskinie
    • Triathlon
    • Praca w outdoorze
  • Kierunki
    • Miejsca
    • Relacje
    • Wyprawy
  • Poradniki
    • Trekking & Góry
    • Skitouring
    • Turystyka
    • Trail running i Rajdy
    • Freeride
    • Biegówki
    • Fotografia & Film
    • Kuchnia
  • Testy
    • Obuwie
    • Odzież
    • Sprzęt & akcesoria
  • Sprzęt
    • Nowości
    • Poradnik sprzętowy
    • Przegląd rynku
    • Sklepy outdoorowe
    • Przewodniki
  • Ludzie
  • Kultura
    • Festiwale
    • Film
    • Książki
    • Prasa
    • Wystawy i Teatr
  • Patronat
  • Outdoor Mag
  • Gdzie kupić?
Brak wyników
Zobacz wszystkie
Outdoor Magazyn
Brak wyników
Zobacz wszystkie
Home Poza trasą

W głąb dżungli: polska manufaktura czekolady w poszukiwaniu najlepszego ziarna kakao

Informacja prasowa Informacja prasowa
22 lutego 2021
Poza trasą
0
W głąb dżungli: polska manufaktura czekolady w poszukiwaniu najlepszego ziarna kakao

Krzysztof Stypułkowski (fot. Manufaktura Czekolady Chocolate Story)

0
SHARES
88
VIEWS
Podziel się na FacebookuPodziel się na Twitterze

Wyprawa do jednego z najniebezpieczniejszych krajów na świecie, w sam środek równikowej puszczy, zakończona nawiązaniem interkontynentalnej przyjaźni. Tak w kilku słowach można opisać wyprawę założycieli podwarszawskiej Manufaktury Czekolady Chocolate Story do Kolumbii. Cel? Odnalezienie najlepszego ziarna kakao do produkcji rzemieślniczej czekolady!

***

Nieprzypadkowo regiony Ameryki Południowej i Środkowej postrzegane są jako symbol uprawy ziaren kakaowca. To właśnie w gorącym i deszczowym klimacie tropikalnym owoce kakaowca dojrzewają najlepiej. Takie kraje jak Kolumbia, Wenezuela, Ekwador, Peru czy Dominikana do dziś mają spory udział w światowych zbiorach. W zestawieniu przodują także kraje afrykańskie, na czele z Wybrzeżem Kości Słoniowej, skąd pochodzi największa część światowych zbiorów. 

Krzysztof Stypułkowski, współzałożyciel Manufaktury Czekolady Chocolate Story, pierwszej w Polsce firmy wytwarzającej czekoladę metodą bean-to-bar, czyli od ziarna do tabliczki:

Do podwarszawskiej manufaktury trafia ziarno z różnych stron świata, ale tylko z tych, które oferują dobre warunki pracy. Unikamy ziaren z Wybrzeża Kości Słoniowej, które są najtańsze i produkowane masowo. Importujemy głównie z Ekwadoru, Wenezueli, a także Dominikany czy Peru. Dla nas, pasjonatów czekolady, największym marzeniem od zawsze była jednak podróż do Kolumbii. Udało nam się tam wyjechać w 2017 roku. Z plantatorami współpracujemy w modelu Direct Trade – czyli kontaktując się bezpośrednio z nimi, bez pośredników. To dlatego chęć zobaczenia upraw kakaowca na własne oczy, a także poznania osobiście farmerów i nawiązania z nimi relacji była tak silna.

Sadzonki kakaowca (fot. Manufaktura Czekolady Chocolate Story)

From Columbia with… Cocoa

Wszystkie kraje, w których uprawia się kakao są zaliczane do tzw. “trzeciego świata”, a odsetek przestępczości jest w nich wciąż stosunkowo duży. Zwłaszcza  Kolumbia jest w ścisłej czołówce najniebezpieczniejszych państw na świecie. Jak wspominają założyciele Manufaktury Czekolady Chocolate Story ich wyjazd do Ameryki Południowej to była podróż w nieznane.  

Nie wiedzieliśmy co spotka nas na miejscu. W Polsce pozostawiliśmy pełne obaw żony, które nie były zadowolone z naszej wyprawy. Prosto z lotniska w Bucaramandze przebyliśmy w środku nocy około trzygodzinną trasę samochodem terenowym w głąb puszczy, z jeszcze wtedy nieznanymi nam ludźmi, w jednym z najbardziej niebezpiecznych krajów na świecie. Przyznajemy, że na początku naszej wyprawy, nie czuliśmy się zbyt pewnie.

Tomasz Sienkiewicz, suszenie ziaren kakaowca (fot. Manufaktura Czekolady Chocolate Story)

Obawy związane były także z tym, jakie warunki zastaną na plantacji, którą zamierzali odwiedzić. Produkcja kakao zapewnia utrzymanie nawet 50 mln rolników, pracowników wiejskich i ich rodzin na całym świecie, a światowy rynek handlu kakao jest zdominowany przez kilka wielkich, walczących o wpływy koncernów. Cierpią na tym przede wszystkim jednostkowi farmerzy, którzy otrzymują zaledwie symboliczny procent zysku i nie są w stanie zapewnić swoim pracownikom odpowiednich warunków pracy, nie wspominając o godziwej zapłacie. Stypułkowski tłumaczy:

Mamy to szczęście, że podczas pobytu w Kolumbii nie spotkaliśmy się z żadnymi praktykami, które wywołałyby w nas jakąkolwiek wątpliwość. Właściciel plantacji – Miguel – okazał się nie tylko rodzinnym i przyjaznym człowiekiem, ale również do dziś pozostaje naszym partnerem biznesowym. Na plantacji zostaliśmy niezwykle miło przywitani – oczywiście czekoladą. Kolumbijczycy spożywają ogromne ilości przede wszystkim pitnej czekolady – zarówno w słodkiej, jak i wytrawnej odsłonie, np. z dodatkiem koziego sera. Z podróży najbardziej utkwiło mi w pamięci zaangażowanie pracowników plantacji w każdy etap: od zbiorów owoców, po fermentację i suszenie ziaren. Drzewa kakaowca rosną co kilka metrów od siebie. Biorąc pod uwagę to, że Kolumbia jest krajem górzystym, czasem żeby przejść od jednego drzewa do drugiego trzeba pokonać odcinek pod kątem 45 stopni w górę.

Krzysztof Stypułkowski (fot. Manufaktura Czekolady Chocolate Story)

Najmniej dorodne drzewo daje najlepsze ziarna

Do produkcji czekolady wykorzystywane są trzy rodzaje ziarna kakaowca: Forastero – najmniej cenione przez smakoszy, wykorzystywane przede wszystkim do masowej produkcji czekolady, Trinitario – rzadziej występujące i posiadające bardziej złożony aromat oraz Criollo – szlachetne i trudno dostępne ziarna, będące najbardziej szlachetną odmianą kakaowca. Stanowi ono zaledwie 5 proc. światowej produkcji. Tomasz Sienkiewicz tłumaczy dalej:

Criollo charakteryzuje się subtelnym, a zarazem niezwykle bogatym smakiem. Jest niemalże pozbawione goryczy, którą zastępuje szereg innych aromatów, w tym m.in. karmelu czy wanilii. To właśnie w poszukiwaniu najlepszego criollo wybraliśmy się do Ameryki Południowej. Na miejscu przekonaliśmy się, że drzewa, na których rośnie to najbardziej szlachetne ziarno w porównaniu do innych wyglądają najmniej dorodnie i zdrowo. Jednak jego smak jest absolutnie niepodrabialny.

Ziarna Criollo są najdroższe i wykorzystuje się je do tworzenia wyrafinowanych, unikatowych i najbardziej cenionych przez koneserów tabliczek. Zaliczają się do nich takie czekolady jak Porcelana Blanca, Nugu czy Chuno, które charakteryzują aromaty m.in. owoców leśnych, ziół, pomarańczy czy nawet delikatnych nut drewna. Na smak  wpływa wiele czynników, w tym m.in. klimat oraz gleba, która musi być żyzna, głęboka i przewiewna. Nie bez znaczenia jest sam proces pozyskania ziarna. Zanim kakaowiec trafi do sprzedaży najpierw musi zostać poddany odpowiednim procesom – umiejętnej, cierpliwej fermentacji oraz właściwemu suszeniu.

Drzewko kakaowca (fot. Manufaktura Czekolady Chocolate Story)

Podróż na plantację kakaowca jest z pewnością dużym przeżyciem nie tylko dla producentów czekolady. W przypadku założycieli Manufaktury Czekolady Chocolate Story wyprawa wiązała się z czymś więcej niż tylko możliwością wyboru najlepszego ziarna kakaowca do produkcji czekolady. Krzysztof Stypułkowski z Manufaktury Czekolady Chocolate Story podsumowauje:

Musimy mieć świadomość, że kupno kontenera kakaowca z innego kontynentu znacząco różni się od np. zamówienia dostawy cukru z polskiej cukrowni. Wiąże się z pewnego rodzaju ryzykiem, a zatem ograniczone zaufanie do potencjalnych partnerów biznesowych jest w tym przypadku jak najbardziej wskazane. Tym bardziej niezwykle cenne jest to, że mogliśmy poznać i zaprzyjaźnić się z Miguelem, a nawet przez pewien czas u niego mieszkać. Dzięki bezpośredniemu kontaktowi z plantatorem mamy pewność, że ziarno, z którego wytwarzamy czekoladę jest najwyższej jakości, a jego uprawa jest prowadzona w uczciwy, etyczny sposób.

Informacja prasowa

Informacja prasowa

Informacja prasowa

Związane wiadomości

#morstime
Poza trasą

#morstime

28 stycznia 2021
Czasem pogoda chowa się w górach
Poza trasą

Czasem pogoda chowa się w górach

30 grudnia 2020
List od ratowników – 1% dla FUNDACJI TOPR
Poza trasą

List od ratowników – 1% dla FUNDACJI TOPR

3 grudnia 2020
Następna
Andy Earl / Black Diamond

7 zasad zimowego Leave No Trace

Ku przestrodze – groźny wypadek freeridera

Ku przestrodze - groźny wypadek freeridera

Webinar z udziałem przedstawicieli TOPR i TPN: zimowa turystyka górska w czasach pandemii

Webinar z udziałem przedstawicieli TOPR i TPN: zimowa turystyka górska w czasach pandemii

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Śledź nas

  • 6.8k Fans
  • 872 Followers

Najnowsze

Fjällräven Samlaren: nowe przygody materiałów poprodukcyjnych [sponsorowany]

Fjällräven Samlaren: nowe przygody materiałów poprodukcyjnych [sponsorowany]

Artykuł sponsorowany
1 marca 2021
0

Fjällräven z dumą przedstawia Samlaren – wyjątkową kolekcję, która daje nowe życie resztkom tkanin pozostałych po produkcji innych ubrań. Samlaren...

Podejmij wyzwanie i weź udział w Suunto World Vertical Week [sponsorowany]

Podejmij wyzwanie i weź udział w Suunto World Vertical Week [sponsorowany]

Artykuł sponsorowany
1 marca 2021
0

W dniach 1-7 marca 2021 roku na całym świecie odbędzie się Suunto World Vertical Week. To wyjątkowe wydarzenie i wyzwanie...

Wystartowała Transgrancanaria – jeden z największych festiwali biegowych w Europie

Wystartowała Transgrancanaria – jeden z największych festiwali biegowych w Europie

Informacja prasowa
26 lutego 2021
0

Zawody rozgrywane na kanaryjskiej Gran Canarii od kilku lat przyciągały rzesze biegaczy z całego świata, w tym oczywiście z Polski....

Optimus prezentuje innowacyjny, podwójny palnik dla miłośników outdooru

Optimus prezentuje innowacyjny, podwójny palnik dla miłośników outdooru

Informacja prasowa
26 lutego 2021
0

Szwedzki producent, jeden z globalnych liderów w sektorze kuchenek i palników outdorowych, nie przestaje zaskakiwać. W czasie tegorocznych targów ISPO,...

© 2010-2021 Outdoor Magazyn - Magazyn sportów outdoorowych.

Brak wyników
Zobacz wszystkie
  • Wydarzenia
  • Sprzęt
  • Kierunki outdoor
  • Kultura
  • Testy
  • Poradniki
  • Kontakt

© 2010-2020 Outdoor Magazyn

Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronie Polityka Prywatności.