Outdoor Magazyn
  • Start
  • Aktualności
    • Wspinaczka
    • Tatry
    • Alpinizm
    • Himalaizm
    • Biegi górskie i trail
    • Podróże
    • Poza trasą
    • Narty
    • Rajdy
    • Drytooling
    • Rowery
    • Szkolenia/Warsztaty
    • Konkursy
    • Jaskinie
    • Triathlon
    • Praca w outdoorze
  • Kierunki
    • Miejsca
    • Relacje
    • Wyprawy
  • Poradniki
    • Trekking & Góry
    • Skitouring
    • Turystyka
    • Trail running i Rajdy
    • Freeride
    • Biegówki
    • Fotografia & Film
    • Kuchnia
  • Testy
    • Obuwie
    • Odzież
    • Sprzęt & akcesoria
  • Sprzęt
    • Nowości
    • Poradnik sprzętowy
    • Przegląd rynku
    • Sklepy outdoorowe
    • Przewodniki
  • Ludzie
  • Kultura
    • Festiwale
    • Film
    • Książki
    • Prasa
    • Wystawy i Teatr
  • Patronat
  • Outdoor Mag
  • Gdzie kupić?
Brak wyników
Zobacz wszystkie
  • Start
  • Aktualności
    • Wspinaczka
    • Tatry
    • Alpinizm
    • Himalaizm
    • Biegi górskie i trail
    • Podróże
    • Poza trasą
    • Narty
    • Rajdy
    • Drytooling
    • Rowery
    • Szkolenia/Warsztaty
    • Konkursy
    • Jaskinie
    • Triathlon
    • Praca w outdoorze
  • Kierunki
    • Miejsca
    • Relacje
    • Wyprawy
  • Poradniki
    • Trekking & Góry
    • Skitouring
    • Turystyka
    • Trail running i Rajdy
    • Freeride
    • Biegówki
    • Fotografia & Film
    • Kuchnia
  • Testy
    • Obuwie
    • Odzież
    • Sprzęt & akcesoria
  • Sprzęt
    • Nowości
    • Poradnik sprzętowy
    • Przegląd rynku
    • Sklepy outdoorowe
    • Przewodniki
  • Ludzie
  • Kultura
    • Festiwale
    • Film
    • Książki
    • Prasa
    • Wystawy i Teatr
  • Patronat
  • Outdoor Mag
  • Gdzie kupić?
Brak wyników
Zobacz wszystkie
Outdoor Magazyn
Brak wyników
Zobacz wszystkie
Home Sprzęt Nowości

Zimowe gotowanie z Primusem

Redakcja Redakcja
27 listopada 2017
Nowości, Poradnik sprzętowy, Sprzęt
0
Zimowe gotowanie z Primusem

Zimowe gotowanie

0
SHARES
30
VIEWS
Podziel się na FacebookuPodziel się na Twitterze

Podobno każdy co najmniej raz w swoim życiu powinien przeżyć biwak w zimowych warunkach. Nie każdy jednak ma możliwość bądź tyle samozaparcia, żeby spędzić noc na mrozie pod namiotem (lub bez). Jest jednak coś, co można zrobić bez konieczności nocowania w terenie, a przy tym przeżyć namiastkę zimowego biwakowania. Chodzi oczywiście o gotowanie. Samodzielnie przygotowane potrawy w warunkach outdoorowych smakują jeszcze lepiej, niż zjedzone w domu. Jaki sprzęt wybrać i czym on się różni od tego, używanego latem?

Zimowe gotowanie

GAZ

Gaz to rodzaj paliwa, podobnie jak benzyna czy olej. Posiada tzw. wartość opałową, inaczej zwaną kalorycznością, która oznacza, ile ciepła wytwarzane jest przez daną masę bądź objętość paliwa. Jeśli poruszymy kartusz z gazem turystycznym, usłyszymy, że jest on w stanie ciekłym. Aby wytworzyć z niego ciepło, musimy go utlenić, czyli przetransformować do postaci gazowej. I tutaj jest największy problem, bo im jest zimniej, tym ten proces zachodzi trudniej.

Primus od kilku lat z powodzeniem produkuje trzy rodzaje gazu – letni, uniwersalny i zimowy. Na tym ostatnim możemy gotować nawet wtedy, gdy temperatura spada do 20°C poniżej zera. Jak działa i czym różni się od pozostałych rodzajów paliwa?

W swoim zimowym gazie, Primus zastosował innowacyjną siateczkę z papieru – Vapour Mesh – która zwiększa ciśnienie wewnątrz kartusza oraz powierzchnię parowania, tym samym powodując, że paliwo szybciej przechodzi ze stanu płynnego w gazowy. W miarę używania ciśnienie wewnątrz kartusza maleje, co sprawia, że płyn nie jest w stanie przejść w gaz, a tym samym, nasza kuchenka przestaje być użyteczna. Zastosowana przez markę Primus technologia powoduje, że gaz wciąż działa nawet po kilkudziesięciu godzinach gotowania. Zimowa wersja z siateczką Vapour Mesh, w porównaniu z uniwersalnym gazem Primus Power, po 60 godzinach używania dostarcza ok. 9% więcej mocy, a po dwóch godzinach aż 15%. Oznacza t, że na tym gazie szybciej zagotujemy wodę w zimowych warunkach.

Innowacyjna technologia Vapour Mesh została wielokrotnie doceniana i nagradzana. Zimowy gaz marki Primus zdobył prestiżowy złoty medal podczas Targów OutDoor; został także wybrany najlepszym produktem spośród sprzętu kampingowego oraz Produktem Roku.

PALNIK

Wydajność gotowania możemy również poprawić, stosując odpowiedni palnik. Jednym z największych problemów podczas gotowania jest utrata gazu, który, paląc się, po prostu „ucieka” w powietrze. Aby temu zapobiec Primus opracował technologię Eta, która składa się z trzech elementów: palnika, który koncentruje płomień na środku, uniemożliwiając jego uciekanie, garnka z wbudowanym radiatorem, który rozprowadza ciepło po całej powierzchni dna, a także zapobiega wydostaniu się gazu na zewnątrz oraz dodatkowej osłony przed wiatrem. W rezultacie palnik z technologią Eta jest dwukrotnie bardziej wydajny, niż tradycyjne kuchenki turystyczne.

Jeśli, oprócz wydajnego palnika, potrzebujemy też lekkiego i niewielkiego sprzętu, możemy wybrać jeden z systemów Primus Lite. Opatentowane oryginalne połączenie garnka z palnikiem czyni z zestawu Lite bardzo kompaktową kuchenkę. Wszystkie elementy – palnik, zwiększające stabilność nóżki do kartusza oraz 100-gramowy kartusz (kupowany osobno) – mieszczą się w środku garnka.

KUCHENKI DO ZADAŃ SPECJALNYCH

Są jednak takie miejsca, gdzie zwykła kuchenka nie da rady. Na dalekie podróże lub najbardziej ekstremalne warunki atmosferyczne przeznaczone są palniki wielopaliwowe. Jak wskazuje nazwa, można ich używać nie tylko z gazem, ale także z innymi rodzajami paliwa – olejem napędowym, benzyną, naftą, a nawet paliwem lotniczym. Dzięki temu możemy je zabrać praktycznie wszędzie – w miejsca, gdzie nie mamy możliwości kupienia gazu turystycznego lub lecimy samolotem i nie możemy wcześniej zaopatrzyć się w kartusz. Tego typu planiki mają także większą moc i dodatkową pompkę, aby, np. na dużych wysokościach, gdzie ciśnienie jest niskie, wtłoczyć do kartusza powietrze niezbędne w procesie spalania.

Kuchenka Primus Omnifuel to najczęściej nagradzany palnik w historii marki. Kilkukrotnie został uznany za produkt roku podczas Targów OutDoor i używany jest przez entuzjastów gotowania na świeżym powietrzu na całym świecie. Zestaw OmniFuel składa się z palinka o mocy 3000 W, pompki ErgoPump, niezbędnika z igłą do czyszczenia oraz osłonie przeciwwietrznej. Do zagotowania jednego litra wody potrzebuje tylko 2 minut, a 230-gramowy kartusz z gazem wystarcza na 70 minut używania. Występuje także w wersji Lite – lżejszej i o trochę mniejszej mocy (2600 W), ale za to jeszcze bardziej wydajnej (100 minut gotowania na 230-gramowym kartuszu).

Gotowanie na świeżym powietrzu nie musi być kojarzone tylko z wiosenno-letnimi aktywnościami. Ciepły posiłek lub świeżo zrobiona kawa na górskim szlaku w mroźny dzień wynagrodzą zimne warunki i rozgrzeją nas od środka. Wystarczy dobrać odpowiedni zestaw – i ruszać w plener.

Informacja marki Primus

Tags: Primus
Redakcja

Redakcja

Związane wiadomości

Czy kurtka puchowa jest dobra na wypad w góry [sponsorowany]
Nowości

Czy kurtka puchowa jest dobra na wypad w góry [sponsorowany]

13 stycznia 2021
Premiera HAMMERA Explorer PRO. Wydajność, aparat 48 Mpx, eSIM i czujnik jakości powietrza! [sponsorowany]
Nowości

Premiera HAMMERA Explorer PRO. Wydajność, aparat 48 Mpx, eSIM i czujnik jakości powietrza! [sponsorowany]

3 grudnia 2020
Buty skitourowe 2020/2021
Przegląd rynku

Buty skitourowe 2020/2021

18 listopada 2020
Następna
Kiermasz 13. Krakowskiego Festiwalu Górskiego na zdjęciach

Najlepsze marki, najlepsze produkty – kiermasz sprzętu i odzieży outdoorowej na Krakowskim Festiwalu Górskim

Najsilniejszy człowiek w Polsce poszukiwany! Trwają eliminacje konkursu “Szmata za szmatę”

Najsilniejszy człowiek w Polsce poszukiwany! Trwają eliminacje konkursu “Szmata za szmatę”

Świąteczne bieganie w sercu lasu już 16 grudnia – WINTER TRAIL MAŁOPOLSKA

Świąteczne bieganie w sercu lasu już 16 grudnia - WINTER TRAIL MAŁOPOLSKA

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Śledź nas

  • 6.6k Fans
  • 764 Followers

Najnowsze

Chudy Wawrzyniec – wystartowały zapisy do biegów w 2021

Chudy Wawrzyniec – wystartowały zapisy do biegów w 2021

Informacja prasowa
13 stycznia 2021
0

Chudy Wawrzyniec to jeden z najstarszych ultramaratonów  w Polsce, rozgrywany na szlakach Beskidu Żywieckiego. Dziesiąta już edycja zawodów odbędzie się...

Czy kurtka puchowa jest dobra na wypad w góry [sponsorowany]

Czy kurtka puchowa jest dobra na wypad w góry [sponsorowany]

Artykuł sponsorowany
13 stycznia 2021
0

Ciepło i wygodnie – jak wybrać kurtkę na spacer w górach? Zimowe wypady w góry cieszą się popularnością nie tylko...

Jak zwiększyć motywację do ćwiczeń? [sponsorowany]

Jak zwiększyć motywację do ćwiczeń? [sponsorowany]

Artykuł sponsorowany
13 stycznia 2021
0

Wiele jest powodów do tego, żeby rozpocząć pracę nad własną sylwetką. Zrzucenie zbędnych kilogramów, poprawa kondycji nabranie masy mięśniowej. Żadnego...

„Narty-Dancing-Brydż”

„Narty-Dancing-Brydż”

Michał Gurgul
12 stycznia 2021
0

„Czem była zima w dawnem pojęciu?” Dla mieszkańców polskich miast z początków XX w. głównie oczekiwaniem na wiosnę, katarem, nudą,...

© 2010-2021 Outdoor Magazyn - Magazyn sportów outdoorowych.

Brak wyników
Zobacz wszystkie
  • Wydarzenia
  • Sprzęt
  • Kierunki outdoor
  • Kultura
  • Testy
  • Poradniki
  • Kontakt

© 2010-2020 Outdoor Magazyn

Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronie Polityka Prywatności.