Kuchnia Outdoorowa: hiperświeży hipertonik

- gotujemy z naturą i w naturze

Hiperświeży hipertonik (fot. outdoormagazyn.pl)

Batony proteinowe, żele energetyczne i liofilizaty przydają się na ekstremalnej wyprawie, kiedy naturalne produkty są niedostępne albo ich przetworzenie zajmuje zbyt wiele czasu. Do weekendowego biwaku czy niezobowiązującego wypadu rowerowego można przygotować się wcześniej – w domowej kuchni. W naszym poradniku przedstawiamy naturalne i zdrowe propozycje kulinarne. Oto druga propozycja z cyklu Kuchnia Outdoorowa, napój hipertoniczny.

***

Hiperświeży hipertonik

Składniki:

  • woda po gotowaniu brązowego ryżu 200 ml,
  • woda przegotowana 700 ml,
  • szczypta soli,
  • 1 płaska łyżka miodu*,
  • płaska łyżka soku z cytryny,
  • kilka świeżych liści mięty,
  • plasterek ogórka do przybrania.

* Uwaga: w przypadku alergii na miód można go zastąpić syro-pem klonowym albo syropem z agawy.

Hiperświeży hipertonik (fot. outdoormagazyn.pl)

Sposób przygotowania:

Składniki wymieszać. Czas przygotowania: 5 minut + 30 minut gotowania ryżu.

***

Napój nie tylko nawadnia, ale i odżywia dzięki węglowodanom. Idealny na trekking, rower, wypad wspinaczkowy, a także jako uzupełnienie płynów po treningu, np biegowym. Uwaga: należy go wypić tego samego dnia, w którym został przygotowany.

Hiperświeży hipertonik (fot. outdoormagazyn.pl)

Ilona Łęcka

Exit mobile version