Take!Cup – ekologiczne rozwiązanie w polskich kawiarniach

fot. Take!Cup/FB TakeCup

Dobra kawa to często gwarancja udanego poranka. I choć najlepiej smakuje w naturalnych okolicznościach przyrody, to czasami i tak bardziej docenimy tę, którą udało się nam złapać w pośpiechu i w pobliskiej kawiarni. Jak się okazuje, tak też może być ekologicznie – wszystko dzięki Take!Cup.

***

Take!Cup to ogólnopolski system kaucyjny, którego ideą jest ograniczenie liczby zużywanych kubków jednorazowych w każdym lokalu oferującym napoje na wynos. Zasady są proste: kupując kawę prosisz o podanie jej w kubku Take!Cup, zostawiasz kaucję za kubek w wysokości 5 zł, a kiedy wypijesz – odwiedzasz najbliższego partnera akcji, oddajesz mu kubek i odbierasz swoje 5 zł.

Dlaczego warto?

Jednorazowe naczynia, w których serwowane są napoje, to niezaprzeczalnie wygoda użytkowania. Jednak papierowe kubki, które przez wielu z nas uważane są za korzystne dla środowiska, często pokryte są dodatkową folią i nie są kompostowalne. Jak zaznacza zespół Take!Cup, średni czas w jakim kubek – od momentu podania kawy – trafi do śmietnika, to 15 minut. Oznacza to, że tylko w ciągu godziny, w Polsce zużywa się takich kubków około 320 tysięcy.

Co wiemy o kubku Take!Cup?

Przede wszystkim – wielorazowy (jeden kubek może zastąpić nawet do 1000 kubków jednorazowych), darmowy i, co nie mniej ważne, ładny. Materiał, z którego jest wykonany, to bezpieczny dla zdrowia i w 100% nadający się do recyklingu polipropylen. Dodatkowo, nie przenosi smaków ani zapachów oraz wolny jest od BPA. Występuje w trzech rozmiarach.

Więcej informacji na temat całej inicjatywy oraz o tym, jak zostać partnerem akcji, znajdziecie na stronie Take!Cup.

fot. Take!Cup/FB TakeCup

Zuzanna Kozerska

Źródło: takecup.pl, FB TakeCup

Exit mobile version