Jak wybrać odpowiednią kuchenkę turystyczną?

Kuchenka turystyczna jest nieodłącznym elementem każdej outdoorowej wyprawy. Dzięki niej ciepły posiłek może nam towarzyszyć wszędzie tam gdzie jesteśmy. Czym jednak kierować się przy wyborze odpowiedniego modelu?

 

Optymalnie dobrana kuchenka pozwoli nam cieszyć się ciepłym posiłkiem w każdych warunkach (fot. Optimus)
Optymalnie dobrana kuchenka pozwoli nam cieszyć się ciepłym posiłkiem w każdych warunkach (fot. Optimus)

Mamy następujące rodzaje kuchenek: 

 C 206 (standard „francuski” kartusz bezzaworowy, jest przy załączaniu przebijany przez iglicę kuchenki, nie można rozłączyć kuchenki od kartusza przed wyczerpaniem gazu);
 C 270/470 (standard „francuski” z zaworem, kuchenka jest mocowana do kołnierza – przy dokręcaniu następuje przebicie zaworu kartusza przez iglicę, można rozłączać);
 E417 (standard „angielski” z zaworem, kuchenka jest nakręcana bezpośrednio na nagwintowaną obudowę zawóru, iglica przebija zawór, można rozłączać);

Kuchenka MSR Reactor

Stojąc przed wyborem odpowiedniej kuchenki, musimy na wstępie zadecydować jakiego paliwa będziemy używać. Jeżeli z reguły jeździmy w określony rejon (np. Syberia, Francja) rodzaj dostępnego paliwa będzie determinował nasz wybór.

Kuchenka Nova+ marki Optimus

Na rynku występują kuchenki:

Kuchenka Scion marki GoSystem

Następnie należy określić w jakich warunkach kuchenka będzie użytkowana:

Teraz pozostaje nam już tylko do ustalenia objętość jednorazowego gotowania wody:

Na podstawie powyższych punktów określamy kuchenkę o jakich parametrach chcemy kupić.

Bardzo ważne jest byśmy dobrze znali działanie używanym przez nas kuchenek (fot. Optimus)

Na co jeszcze należy zwrócić uwagę?

Kuchenka turystyczna sprawdzi się podczas zwykłego kempingu, jak i górskiego biwaku (fot. Campingaz)
Jetboil Personal Cooking System

Więcej porad i tabele porównawcze znajdują się na stronie www.gosystem.pl.

Jarosław Wężyk

Paker

Exit mobile version