Outdoor Magazyn
  • Start
  • Aktualności
    • Wspinaczka
    • Tatry
    • Alpinizm
    • Himalaizm
    • Biegi górskie i trail
    • Podróże
    • Poza trasą
    • Narty
    • Rajdy
    • Drytooling
    • Rowery
    • Szkolenia/Warsztaty
    • Konkursy
    • Jaskinie
    • Triathlon
    • Praca w outdoorze
  • Kierunki
    • Miejsca
    • Relacje
    • Wyprawy
  • Poradniki
    • Trekking & Góry
    • Skitouring
    • Turystyka
    • Trail running i Rajdy
    • Freeride
    • Biegówki
    • Fotografia & Film
    • Kuchnia
  • Testy
    • Obuwie
    • Odzież
    • Sprzęt & akcesoria
  • Sprzęt
    • Nowości
    • Poradnik sprzętowy
    • Przegląd rynku
    • Sklepy outdoorowe
    • Przewodniki
  • Ludzie
  • Kultura
    • Festiwale
    • Film
    • Książki
    • Prasa
    • Wystawy i Teatr
  • Patronat
  • Outdoor Mag
  • Gdzie kupić?
Brak wyników
View All Result
  • Start
  • Aktualności
    • Wspinaczka
    • Tatry
    • Alpinizm
    • Himalaizm
    • Biegi górskie i trail
    • Podróże
    • Poza trasą
    • Narty
    • Rajdy
    • Drytooling
    • Rowery
    • Szkolenia/Warsztaty
    • Konkursy
    • Jaskinie
    • Triathlon
    • Praca w outdoorze
  • Kierunki
    • Miejsca
    • Relacje
    • Wyprawy
  • Poradniki
    • Trekking & Góry
    • Skitouring
    • Turystyka
    • Trail running i Rajdy
    • Freeride
    • Biegówki
    • Fotografia & Film
    • Kuchnia
  • Testy
    • Obuwie
    • Odzież
    • Sprzęt & akcesoria
  • Sprzęt
    • Nowości
    • Poradnik sprzętowy
    • Przegląd rynku
    • Sklepy outdoorowe
    • Przewodniki
  • Ludzie
  • Kultura
    • Festiwale
    • Film
    • Książki
    • Prasa
    • Wystawy i Teatr
  • Patronat
  • Outdoor Mag
  • Gdzie kupić?
Brak wyników
View All Result
Outdoor Magazyn
Brak wyników
View All Result

Vorarlberg: natura i kultura smaku

Aneta Żukowska Aneta Żukowska
6 czerwca 2013
Kierunki outdoor, Miejsca
0
Vorarlberg (fot. Christoph Lingg/ Bregenzerwald-Tourismus)

Vorarlberg (fot. Christoph Lingg/ Bregenzerwald-Tourismus)

Podziel się na FacebookuPodziel się na Twitterze

Vorarlberg leży na zachodnim krańcu Austrii, pomiędzy Jeziorem Bodeńskim a Alpami, w sąsiedztwie Niemiec, Szwajcarii i Księstwa Liechtensteinu. Kraj ten jest znany z inspirującego połączenia imponujących dzieł natury z wysoką kulturą kulinarną.

Vorarlberg zachęca swoich gości do odkryć i poszukiwań, raz po raz obdarzając ich niezapomnianymi chwilami. Jest tu mnóstwo miejsca na inspirujące spotkania z przyrodą, dużo ciekawych wydarzeń kulturalnych, charakterystyczna drewniana architektura regionu i kreatywna kuchnia ekologiczna.

Vorarlberg (fot. Steurer Ruth)
Vorarlberg (fot. Steurer Ruth)

Na dwóch kółkach

W Vorarlbergu dużą popularnością cieszy się kolarstwo górskie i wycieczki na e-bike’ach. Położony na wysokości 1450 m n.p.m. ośrodek sportów zimowych Lech Zürs am Arlberg prowadzi wypożyczalnię rowerów i motocykli z napędem elektrycznym.

W zeszłym roku wysokogórski Montafon oddał do użytku siedem wypożyczalni e-bike’ów i 24 stacje ładowania. Na dwóch kółkach z elektrycznym napędem można wybrać się w drogę w pojedynkę lub dołączyć do grupy z przewodnikiem. Proponowane trasy wymagają pokonania od 100 do 1000 metrów różnicy poziomów.

Czas dla najbliższych

Vorarlberg ma też kilka ofert, które zamienią góry w wielką krainę przygód. Alpenregion Bludenz w dolinie Brandnertal zachęca rodziców i dzieci do wspólnego spędzania czasu. Program oferty „Czas dla najbliższych” („Zit neh füranandr“) przewiduje m.in. strzelanie z łuku, robienie strzał, rozpalanie ogniska i pieczenie potraw w ogniu – tak jak robili to niegdyś pasterze. Gwiaździste niebo niemal na wyciągnięcie ręki będą mieli uczestnicy wyprawy po górach Montafonu, którzy zdecydują się na nocleg w namiocie.

Vorarlberg - bagno w Krumbach (fot. Steurer Ruth)
Vorarlberg – bagno w Krumbach (fot. Steurer Ruth)

Wysoka kultura kulinarna Vorarlbergu wiąże się ściśle z jakością regionalnych produktów. Najczęściej pochodzą one z własnego wyrobu niewielkich gospodarstw. Chyba najbardziej znaną specjalnością Vorarlbergu jest pikantny, twardy ser górski. Ser ten produkuje się w małych serowarniach, w lecie także na halach.

Oryginalne potrawy

Z doskonałego sera górskiego i ze „Szlaku Sera“ słynie Las Bregencki. Znajdujące się na szlaku serowarnie, restauracje i gospodarstwa serwujące serowe specjały zapraszają do degustacji i wtajemniczają w tajniki produkcji . Las Bregencki jest regionem bardzo cenionym przez miłośników wyśmienitych smaków.

Vorarlberg (fot. Christoph Lingg/ Bregenzerwald-Tourismus)
Vorarlberg (fot. Christoph Lingg/ Bregenzerwald-Tourismus)

 

W dosyć nietypowych przysmakach specjalizuje się wioska Krumbach w Lesie Bregenckim: czterech gospodarzy („Moorwirte“) zaprasza na kulinarne specjały pozyskiwane z bagien – rośliny, jagody i zioła. W karcie przez cały rok można znaleźć co najmniej jedną potrawę z bagiennym rodowodem. Oprócz tego można wybrać się także na wyprawę na bagna – gospodarze pełnią tu rolę profesjonalnych przewodników, przekazując podążającym za nimi gościom wiedzę i własne doświadczenia związane z tym wyjątkowym elementem krajobrazu.

UWAGA: Vorarlberg jest bliżej, niżby się wydawało. Góry Vorarlbergu dzieli tylko około 7 godzin jazdy samochodem od granicy polsko-niemieckiej. Samochodem osobowym z Warszawy można tam dojechać autostradą Monachium-Memmingen w ciągu ok. 13 godzin.

Informacja prasowa austria.info

Tags: AustriaVorarlberg
Aneta Żukowska

Aneta Żukowska

Powiązane wiadomości

Breierhof, Zell am Ziller (fot. Tirol Werbung, Lisa Hörterer)
Kierunki outdoor

Agroturystyka w Tyrolu – zioła, natura i zwierzęta: autentyczny wypoczynek w sercu Alp

6 lipca 2025
Teghbir Singh na szczycie Elbrus (źródło: Newsonair.gov.in)
Wydarzenia

Sześciolatek zdobywa Elbrus: rekord czy lekkomyślność?

4 lipca 2025
Dzierawica (fot. Gracjan Tecław)
Kierunki outdoor

Korona Bałkanów – wyprawa z High Away

3 lipca 2025
Następny artykuł

Nanga Parbat Experience 2013

Startuje Puchar Polski w boulderingu

Hanjorg Auer podczas wspinaczki na Kalymnos

Kalymnos inspiruje

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Subskrybuj!

Zapisz się do naszego newslettera. Będziesz dostawał informacje o nowościach na stronie.

Najnowsze

Nowoczesne rowery elektryczne, które pozwalają szybko i bezemisyjnie dotrzeć do wybranego przez siebie celu (fot. materiały partnera)

Jak żyć szybko, wygodnie i ekologicznie? 8 inspiracji na zmiany w codzienności

Artykuł sponsorowany
14 lipca 2025
0

We współczesnym świecie można znaleźć wiele możliwości szybkiej i łatwej zmiany, która sprawi, że będziesz funkcjonować komfortowo, ale i z...

jak zadbać o oczy

Biegasz, pływasz, walczysz? Sprawdź, jak dbać o oczy w sporcie

Informacja prasowa
9 lipca 2025
0

W łucznictwie olimpijskim tarcza ustawiona jest w odległości 70 m od zawodnika. Aby zdobyć maksymalną liczbę punktów, musi trafić w...

(źródło: IOŚ-PIB)

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Informacja prasowa
8 lipca 2025
0

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify...

(źródło: Pixabay)

Jabłko – i nie trzeba nic więcej

Informacja prasowa
8 lipca 2025
0

Jabłka to coś więcej niż zwykłe owoce: to smak dzieciństwa, chrupiąca przekąska, wspomnienie lata spędzanego na wsi, szarlotka u babci,...

© 2010-2025 Outdoor Magazyn - Magazyn sportów outdoorowych.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Brak wyników
View All Result
  • Wydarzenia
  • Sprzęt
  • Kierunki outdoor
  • Kultura
  • Testy
  • Poradniki
  • Gdzie kupić Outdoor Magazyn
  • Kontakt
  • Polityka prywatności

© 2010-2024 Outdoor Magazyn