Kosmos na wyciągnięcie ręki: dania opracowane przez kielecką firmę LYOFOOD specjalnie na potrzeby nadchodzącej misji na Międzynarodową Stację Kosmiczną dostępne są w ramach komercyjnej linii ASTRO MENU na stronie producenta i w sklepach Żabka w całej Polsce. To nie lada gratka dla wszystkich entuzjastów kosmosu i astronautyki – ale nie tylko! Zastanawiasz się, jak wyglądają i smakują posiłki spożywane przez astronautów na orbicie? Wystarczy, że zajrzysz do najbliższej Żabki!
***
Z orbity okołoziemskiej…
Start pierwszej polskiej misji na Międzynarodową Stację Kosmiczną planowany jest na 10 czerwca 2025 roku. Oprócz czteroosobowej załogi astronautów na orbitę poleci również Bonus Food, czyli wyjątkowe menu posiłków, które we współpracy Europejską Agencją Kosmiczną stworzyła firma LYOFOOD, polski producent żywności liofilizowanej premium. Celem projektu Bonus Food jest zaopatrzenie astronautów biorących udział w misji kosmicznej w specjalną żywność, stanowiącą uzupełnienie ich standardowego jadłospisu. Wyjątkowość dań Bonus Food polega na smaku, który ma za zadanie przywołać wspomnienia miejsc oddalonych o tysiące kilometrów. To swoisty pomost między astronautą na orbicie a krajem zamieszkania, rodzinnym domem czy ulubioną restauracją. W polskim menu Bonus Food znalazły się pierogi z kapustą i grzybami, zupa pomidorowa z makaronem orzo, leczo z kaszą gryczaną oraz kruszonka z jabłkiem. Receptury trzech pierwszych dań opracował znakomity polski kucharz i restaurator Mateusz Gessler, natomiast kruszonka została wybrana z oferty deserów LYOFOOD.

…do Twojej Żabki!
Kielecka firma postanowiła pójść o krok dalej i umożliwić każdemu konsumentowi spróbowanie „kosmicznych” liofilizowanych dań. W tym celu stworzyła ASTRO MENU – komercyjną linię produktów według oryginalnych receptur, która do wyczerpania zapasów dostępna jest w sieci sklepów Żabka. Wszystko jest niezwykle proste w przygotowaniu – wystarczy wlać odpowiednią ilość gorącej wody, zamknąć opakowanie i odczekać od 3 do 15 minut, w zależności od dania.
Laura Godek-Miąsik, współzałożycielka i dyrektor generalna LYOFOOD:
Nie ulega wątpliwości, że rok 2025 będzie dla Polski przełomowy pod względem eksploracji kosmosu. Chcieliśmy, by z tej okazji każdy mógł poczuć się choć trochę jak astronauta – nie tylko kosztując autentycznej „kosmicznej” żywności, ale także odkrywając najdalsze galaktyczne zakątki uwiecznione na opakowaniach. Dzięki współpracy z siecią Żabka możesz teraz zaopatrzyć się w swoją porcję kosmosu – bo dostępna jest ona tuż za rogiem.

Odkrywaj kosmos
Dania z linii ASTRO MENU zamknięte zostały w praktycznych torebkach ozdobionych zdjęciami gwiazdozbiorów, galaktyk i mgławic uchwyconych przez teleskop Hubble’a. Nazwa obiektu, jego typ, lokalizacja oraz odległość od Ziemi zawarte są w dołączonym opisie astronomicznym, co nadaje produktom edukacyjny charakter. Z kolei ilustracje umieszczone na frontowych etykietach to efekt współpracy LYOFOOD z polskimi artystami: Joanną Concejo (Astropierogi), Aleksandrą Czudżak (Astrodeser), Tomkiem Larkiem (Astrozupa) i Maćkiem Polakiem (Astrodanie). Pierwsze trzy posiłki znajdziesz w jednej z „Twoich” Żabek, a całe ASTRO MENU na stronie lyofood.pl.
LYOFOOD ASTRO MENU

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Czy można wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów?! Przedstawiamy pierwsze we Wszechświecie liofilizowane tradycyjne pierogi! Kapusta kiszona z cebulą i grzybami, doprawiona majerankiem, liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem, a następnie zamknięta w cienkim cieście.
Mateusz Gessler:
Rodzajów pierogów jest wiele, ale moje ulubione to te z kapustą i grzybami. Nie ma lepszego daru z lasu niż grzyby. Ususzone, w połączeniu z kapustą kiszoną, uwalniają pełnię swojego leśnego aromatu. Do tego cieniutkie, elastyczne ciasto. Po prostu bajka!
ZUPA POMIDOROWA
Klasyczna pomidorówka, królowa polskich zup. Skomponowana tak, by nawet kilkaset kilometrów nad ziemią smakowała jak w domu! Poczujesz w niej soczyste, dojrzałe pomidory i bogaty warzywny bulion z pietruszką i koperkiem, dopełnione łyżką śmietany i szczyptą czarnego pieprzu. Zadbał o to Mateusz Gessler, dla którego pomidorowa do smak dzieciństwa.
Mateusz Gessler:
Babcia gotowała ją z najlepszych pomidorów na świecie – słodkich, a zarazem lekko kwaskowatych, przez które przebijała się nuta soli. Pozostaje jeszcze pytanie: ryż czy makaron? Odpowiedzią na ten odwieczny spór jest kluskoryżowy orzo! To jest to!
KRUSZONKA Z JABŁKIEM
Nie od dziś wiadomo, że polskie jabłka są najlepsze na świecie! A kto miał już okazję spróbować naszej Kruszonki, ten wie, że na orbicie będzie ona godną reprezentantką rodzimych łakoci. Słodkie jabłka pieczone z porządną szczyptą cynamonu i otulone tradycyjną, chrupiącą kruszonką, nawet w kosmosie przywiodą na myśl najlepsze domowe szarlotki i jabłeczniki.
POLSKIE „LECZO” Z KASZĄ GRYCZANĄ
[Dostępne wyłącznie na lyofood.pl]
Cukinia, papryka, bakłażan i czerwona cebula, duszone w sosie pomidorowym z ząbkiem czosnku, szczyptą lubczyku i tymiankiem. Aromatyczny gulasz podawany z niepaloną kaszą gryczaną. Oryginalnie wywodzące się z kuchni węgierskiej leczo na dobre zagościło na polskich stołach.
Mateusz Gessler:
Ratatouille z chrupiących warzyw skąpanych w delikatnym pomidorowym sosie idealnie komponuje się z tradycyjną kaszą gryczaną. Nie jest to połączenie oczywiste, ale za to niezwykle pożywne, bardzo zdrowe i przede wszystkim, pyszne! Smacznego!