Outdoor Magazyn
  • Start
  • Aktualności
    • Wspinaczka
    • Tatry
    • Alpinizm
    • Himalaizm
    • Biegi górskie i trail
    • Podróże
    • Poza trasą
    • Narty
    • Rajdy
    • Drytooling
    • Rowery
    • Szkolenia/Warsztaty
    • Konkursy
    • Jaskinie
    • Triathlon
    • Praca w outdoorze
  • Kierunki
    • Miejsca
    • Relacje
    • Wyprawy
  • Poradniki
    • Trekking & Góry
    • Skitouring
    • Turystyka
    • Trail running i Rajdy
    • Freeride
    • Biegówki
    • Fotografia & Film
    • Kuchnia
  • Testy
    • Obuwie
    • Odzież
    • Sprzęt & akcesoria
  • Sprzęt
    • Nowości
    • Poradnik sprzętowy
    • Przegląd rynku
    • Sklepy outdoorowe
    • Przewodniki
  • Ludzie
  • Kultura
    • Festiwale
    • Film
    • Książki
    • Prasa
    • Wystawy i Teatr
  • Patronat
  • Outdoor Mag
  • Gdzie kupić?
Brak wyników
View All Result
  • Start
  • Aktualności
    • Wspinaczka
    • Tatry
    • Alpinizm
    • Himalaizm
    • Biegi górskie i trail
    • Podróże
    • Poza trasą
    • Narty
    • Rajdy
    • Drytooling
    • Rowery
    • Szkolenia/Warsztaty
    • Konkursy
    • Jaskinie
    • Triathlon
    • Praca w outdoorze
  • Kierunki
    • Miejsca
    • Relacje
    • Wyprawy
  • Poradniki
    • Trekking & Góry
    • Skitouring
    • Turystyka
    • Trail running i Rajdy
    • Freeride
    • Biegówki
    • Fotografia & Film
    • Kuchnia
  • Testy
    • Obuwie
    • Odzież
    • Sprzęt & akcesoria
  • Sprzęt
    • Nowości
    • Poradnik sprzętowy
    • Przegląd rynku
    • Sklepy outdoorowe
    • Przewodniki
  • Ludzie
  • Kultura
    • Festiwale
    • Film
    • Książki
    • Prasa
    • Wystawy i Teatr
  • Patronat
  • Outdoor Mag
  • Gdzie kupić?
Brak wyników
View All Result
Outdoor Magazyn
Brak wyników
View All Result

Śniadaniowe burrito z tofucznicą

materiał archiwalny z OM #17 / WIOSNA 2022

Wiola Imiolczyk Wiola Imiolczyk
29 kwietnia 2025
Kuchnia
0
śniadaniowe burrito z tofucznicą
Podziel się na FacebookuPodziel się na Twitterze

Pierwsze ciepłe dni niosą ze sobą obietnicę leśnych biwaków. Długo wyczekiwane ognisko nie pozwoli nam zmarznąć wieczorem – jednak jak umilić sobie wciąż jeszcze mroźny poranek? Odpowiedź może być tylko jedna: śniadaniowe burrito nadziewane tofucznicą. To pyszne i pożywne danie rozgrzeje nas od środka i dostarczy energii na kolejny dzień.

***

fot. Śniadaniowe burrito z tofucznicą

Śniadaniowe burrito z tofucznicą – składniki:

• 1 łyżka masła
• pół łyżeczki mielonej kurkumy
• pół łyżeczki mielonego kuminu
• pół łyżeczki ziaren kolendry
• 1 mała papryczka
• 1 ząbek czosnku
• 1 mała czerwona cebula
• 1 czerwona papryka
• opakowanie tofu naturalnego
• 2 placki tortilli
• 1 małe awokado
• ostry sos

Śniadaniowe burrito z tofucznicą – przygotowanie:

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy przyprawy i poszatkowaną ostrą papryczkę. Smażymy przez 2-3 minuty, a następnie dodajemy drobno posiekane cebulę i czosnek. Gdy się zarumienią, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pokruszone tofu. Całość smażymy przez około 10 minut.

fot. Śniadaniowe burrito z tofucznicą

Przygotowujemy tortille – placki podgrzewamy na gorącej, suchej patelni przez około 10 sekund z każdej strony.

Na środek nakładamy tofucznicę i plasterki awokado. Pozostawiamy około 4 cm wolnego miejsca od brzegów. Placki zawijamy w burrito – łapiemy najbliższy brzeg tortilli i zawijamy, przytrzymując plackiem farsz. Następnie zaginamy brzegi do środka, jednocześnie rolując tortillę. Kontynuujemy rolowanie aż do samego końca placka, dociskając zagięte. brzegi do środka. Burrito kładziemy na patelni miejscem łączenia do dołu.

Smażymy przez 2 minuty i obracamy na drugą stronę. Serwujemy gorące!

Śniadaniowe burrito z tofucznicą – wartości odżywcze

Tofu jest bogate w wysokiej jakości białko o dużej zawartości aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasz organizm nie może syntezować samodzielnie – musimy dostarczać je w pożywieniu. Ponadto tofu to źródło wapnia i fosforu oraz fitoestrogenów.

Nasiona rośliny są także cennym źródłem białka o wysokiej przyswajalności. Najwyższą wartość przyswajalnego białka osiągają przetwory z amarantusa zmieszane z innym zbożem, takim jak owies.

***

Materiał ukazał się pierwotnie w 17. numerze Outdoor Magazynu (wiosna 2022).

Tags: Kuchnia Outdoorowa
Wiola Imiolczyk

Wiola Imiolczyk

Powiązane wiadomości

Kuchnia

Pierogi w kosmosie! Lyofood sięga dalej…

6 lutego 2025
fot. MG
Bushcraft

Grzyby jadalne w Polsce – jak je rozpoznać? 7 sprawdzonych gatunków

7 października 2024
(fot. (c) Tirol Webung, Verena Sparer)
Kierunki outdoor

Kulinarne i kulturalne odkrycia w sercu Alp

18 sierpnia 2024
Następny artykuł
fot. WI / outdoormagazyn.pl

Test Helly Hansen Versalite Hybrid Fleece Jacket

Polecamy szlaki na majówkę (fot Kuba Witos)

Wolniej, ciszej, piękniej – mniej znane szlaki w polskich górach na majówkę 2025

Korona Gór Polski – sprawdź, jakie szczyty do niej należą

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Subskrybuj!

Zapisz się do naszego newslettera. Będziesz dostawał informacje o nowościach na stronie.

Najnowsze

Suunto Run. Nowy model zegarka stworzony z myślą o tych, którzy chcą biegać świadomie

Artykuł sponsorowany
14 maja 2025
0

Suunto wprowadza na rynek nowość – zegarek Suunto Run, zaprojektowany z myślą o biegaczach na każdym poziomie zaawansowania. Sprawdzi się...

Mitch Hutchcraft na szczycie Mount Everest (fot. mat. prasowe)

Mount Everest i „najdłuższy triathlon świata”

Michał Gurgul
12 maja 2025
0

Mitch Hutchcraft staną wczoraj (11 maja 2025) na szczycie najwyższej góry świata, kończąc tym samym wyzwanie, które określa jako „najdłuższy...

A Grain of Sand (2009) – film dokumentalny

Redakcja
12 maja 2025
0

This is Brendon Grimshaw's love story with Moyenne Island, which we filmed between 2007 & 2008. A mythical journey to...

Busy elektryczne, kursujące nad Morskie Oko w Tatrach (fot. Tatrzański Park Narodowy)

Elektrycznym busem z Zakopanego nad Morskie Oko za 100 zł. Póki co ludzie wybierają zaprzęgi

Michał Gurgul
9 maja 2025
0

W weekend majowy wystartowały busy elektryczne, mające wozić turystów nad Morskie Oko. Cena przejazdu z Zakopanego na Włosienicę: 100 zł....

© 2010-2024 Outdoor Magazyn - Magazyn sportów outdoorowych.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Brak wyników
View All Result
  • Wydarzenia
  • Sprzęt
  • Kierunki outdoor
  • Kultura
  • Testy
  • Poradniki
  • Gdzie kupić Outdoor Magazyn
  • Kontakt
  • Polityka prywatności

© 2010-2024 Outdoor Magazyn