Pierwsze ciepłe dni niosą ze sobą obietnicę leśnych biwaków. Długo wyczekiwane ognisko nie pozwoli nam zmarznąć wieczorem – jednak jak umilić sobie wciąż jeszcze mroźny poranek? Odpowiedź może być tylko jedna: śniadaniowe burrito nadziewane tofucznicą. To pyszne i pożywne danie rozgrzeje nas od środka i dostarczy energii na kolejny dzień.
***
Śniadaniowe burrito z tofucznicą – składniki:
• 1 łyżka masła
• pół łyżeczki mielonej kurkumy
• pół łyżeczki mielonego kuminu
• pół łyżeczki ziaren kolendry
• 1 mała papryczka
• 1 ząbek czosnku
• 1 mała czerwona cebula
• 1 czerwona papryka
• opakowanie tofu naturalnego
• 2 placki tortilli
• 1 małe awokado
• ostry sos
Śniadaniowe burrito z tofucznicą – przygotowanie:
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy przyprawy i poszatkowaną ostrą papryczkę. Smażymy przez 2-3 minuty, a następnie dodajemy drobno posiekane cebulę i czosnek. Gdy się zarumienią, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pokruszone tofu. Całość smażymy przez około 10 minut.
Przygotowujemy tortille – placki podgrzewamy na gorącej, suchej patelni przez około 10 sekund z każdej strony.
Na środek nakładamy tofucznicę i plasterki awokado. Pozostawiamy około 4 cm wolnego miejsca od brzegów. Placki zawijamy w burrito – łapiemy najbliższy brzeg tortilli i zawijamy, przytrzymując plackiem farsz. Następnie zaginamy brzegi do środka, jednocześnie rolując tortillę. Kontynuujemy rolowanie aż do samego końca placka, dociskając zagięte. brzegi do środka. Burrito kładziemy na patelni miejscem łączenia do dołu.
Smażymy przez 2 minuty i obracamy na drugą stronę. Serwujemy gorące!
Śniadaniowe burrito z tofucznicą – wartości odżywcze
Tofu jest bogate w wysokiej jakości białko o dużej zawartości aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasz organizm nie może syntezować samodzielnie – musimy dostarczać je w pożywieniu. Ponadto tofu to źródło wapnia i fosforu oraz fitoestrogenów.
Nasiona rośliny są także cennym źródłem białka o wysokiej przyswajalności. Najwyższą wartość przyswajalnego białka osiągają przetwory z amarantusa zmieszane z innym zbożem, takim jak owies.
***
Materiał ukazał się pierwotnie w 17. numerze Outdoor Magazynu (wiosna 2022).