Wyroby puchowe stanowią najsolidniejszą ochronę w największe mrozy. Pozwalają na utrzymanie optymalnej ciepłoty ludzkiego ciała nawet przy niskiej wadze wypełnienia. Puch jest również bardzo sprężysty, zajmuje mało miejsca, a skompresowany szybko wraca do swojej poprzedniej objętości, nie tracąc właściwości cieplnych. W ofercie firmy Patagonia znajduje się wiele kurtek i swetrów puchowych, które polecamy na nadchodzącą zimę. Patagonia stosuje w nich puch najwyższej jakości pochodzący z pewnych źródeł. Proces pozyskiwania puchu monitorowany jest przez firmę na każdym etapie. Zapraszamy do wspólnego ich prześledzenia.
Łańcuch dostaw rozpoczyna się w wyselekcjonowanych gospodarstwach, gdzie odbywa się proces rozmnażania gęsi i kaczek. Ptaki przebywają tu około czterech lat. W tym czasie składają jaja, z których wyklują się kolejne młode. Fermy odwiedzane są przez niezależnych audytorów, którzy sprawdzają, czy na tym etapie nie są prowadzone niedozwolone praktyki, jak np. pozyskiwanie pierza z żywych ptaków.
Jaja złożone na fermie przenosi się do wylęgarni, gdzie przechodzą proces inkubacji, po czym wylęgają się z nich pisklęta. Tu także pojawiają się niezależni audytorzy, aby upewnić się, czy pisklęta są traktowane i przewożone w sposób humanitarny.
Nowo wyklute ptaki przebywają w gospodarstwie hodowlanym około czterech miesięcy, co w przybliżeniu odpowiada okresowi czasu, w którym ptaki dojrzewają na tyle, że ich mięso nadaje się do jedzenia. Na tym poziomie łańcucha dostaw ptaki są zagrożone praktykami karmienia siłą, dlatego niezależni audytorzy sprawdzają, czy takie sposoby nie są stosowane na fermach powiązanych z firmą Patagonia.
Gęsi i kaczki w łańcuchu dostaw Patagonii są hodowane głównie dla mięsa. Puch to produkt uboczny tej hodowli. Ptaki ubija się w rzeźni i tylko z martwych zwierząt pozyskuje się pierze i puch. Są to gęsi nie dokarmiane siłą i takie, którym nie zdejmowano okrywy pierzowej żywcem. Niezależni obserwatorzy są zobowiązani do raportowania, jak dba się o zwierzęta w rzeźni i czy stosuje się najlepsze dla nich praktyki podczas transportu, przechowywania i uboju.
W następnym etapie puch jest czyszczony i separowany. Ściśle przestrzega się zasad oddzielenia najbardziej wartościowego i delikatnego puchu od mniej cennych większych piór, gdyż drobny puch ma najlepszy stosunek wagi do izolacji cieplnej. Bardzo ważne dla firmy Patagonia jest, by starannie wyselekcjonowany puch pochodzący od ptaków nie karmionych siłą i pozyskiwany w wyniku poubojowego zdejmowania okrywy pierzowej nie był mieszany z puchem pochodzącym z niepewnych źródeł, dlatego obowiązują dla tego etapu ściśle określone reguły.
Po wstępnej segregacji następuje ostateczne sortowanie i czyszczenie. Dba się o to, żeby puch przeznaczony do produkcji dla Patagonii był oddzielony od puchu należącego do innych marek, by w 100 % być pewnym, że jest to puch zgodny ze standardami ustanowionymi przez firmę.
Taki puch jest wreszcie przewożony od bezpośredniego dostawcy do fabryk Patagonii w wyraźnie oznakowanych opakowaniach z nazwą marki i źródłem pochodzenia. Worki są przechowywane w wyznaczonych do tego obszarach. Pracownicy szyjący odzież puchową przechodzą wcześniej szkolenia, dzięki czemu produkty puchowe Patagonii spełniają najwyższe standardy.
Z fabryk gotowe produkty wysyłane są do centrów dystrybucyjnych, skąd trafiają do finalnych klientów. Mogą oni mieć zawsze pewność, że noszą odzież, która powstała z poszanowaniem środowiska naturalnego oraz bez stosowania okrutnych praktyk wobec zwierząt.
Więcej informacji o Traceable Down Standard:
Informacja prasowa