Outdoor Magazyn
  • Start
  • Aktualności
    • Wspinaczka
    • Tatry
    • Alpinizm
    • Himalaizm
    • Biegi górskie i trail
    • Podróże
    • Poza trasą
    • Narty
    • Rajdy
    • Drytooling
    • Rowery
    • Szkolenia/Warsztaty
    • Konkursy
    • Jaskinie
    • Triathlon
    • Praca w outdoorze
  • Kierunki
    • Miejsca
    • Relacje
    • Wyprawy
  • Poradniki
    • Trekking & Góry
    • Skitouring
    • Turystyka
    • Trail running i Rajdy
    • Freeride
    • Biegówki
    • Fotografia & Film
    • Kuchnia
  • Testy
    • Obuwie
    • Odzież
    • Sprzęt & akcesoria
  • Sprzęt
    • Nowości
    • Poradnik sprzętowy
    • Przegląd rynku
    • Sklepy outdoorowe
    • Przewodniki
  • Ludzie
  • Kultura
    • Festiwale
    • Film
    • Książki
    • Prasa
    • Wystawy i Teatr
  • Patronat
  • Outdoor Mag
  • Gdzie kupić?
Brak wyników
View All Result
  • Start
  • Aktualności
    • Wspinaczka
    • Tatry
    • Alpinizm
    • Himalaizm
    • Biegi górskie i trail
    • Podróże
    • Poza trasą
    • Narty
    • Rajdy
    • Drytooling
    • Rowery
    • Szkolenia/Warsztaty
    • Konkursy
    • Jaskinie
    • Triathlon
    • Praca w outdoorze
  • Kierunki
    • Miejsca
    • Relacje
    • Wyprawy
  • Poradniki
    • Trekking & Góry
    • Skitouring
    • Turystyka
    • Trail running i Rajdy
    • Freeride
    • Biegówki
    • Fotografia & Film
    • Kuchnia
  • Testy
    • Obuwie
    • Odzież
    • Sprzęt & akcesoria
  • Sprzęt
    • Nowości
    • Poradnik sprzętowy
    • Przegląd rynku
    • Sklepy outdoorowe
    • Przewodniki
  • Ludzie
  • Kultura
    • Festiwale
    • Film
    • Książki
    • Prasa
    • Wystawy i Teatr
  • Patronat
  • Outdoor Mag
  • Gdzie kupić?
Brak wyników
View All Result
Outdoor Magazyn
Brak wyników
View All Result

Jak gotować w namiocie? Kilka porad od Marcina Yeti Tomaszewskiego

Redakcja Redakcja
16 kwietnia 2015
Kuchnia, Poradniki, Top news, Trekking, Turystyka
0
Gotowanie w warunkach... wymagających (fot. arch. Marcin Yeti Tomaszewski)

Gotowanie w warunkach... wymagających (fot. arch. Marcin Yeti Tomaszewski)

Podziel się na FacebookuPodziel się na Twitterze

O gotowaniu na świeżym powietrzu można napisać całą książkę. Jak postępować z otwartym ogniem? Jest wiele zasad, których należy się trzymać, a które musimy regularnie łamać. Jedną z nich jest przygotowanie posiłku w namiocie. Jak ugotować wodę w dwuosobowym namiocie pozbawionym otworów wentylacyjnych?

Mogłem się o tym przekonać w trakcie ostatniej wyprawy na Trollveggen, gdzie w 18 dni udało się nam zrobić nową drogę, Katharsis. Namiot „portalledż”, wisząca platforma biwakowa nie miał otworów wentylacyjnych. Jedyną możliwością uwolnienia pary wodnej i dymu była poluzowana podłoga… Nie życzę Wam takich warunków, szczególnie przy użyciu palników na paliwo płynne. Poniżej wspomnę o kilku zasadach, dzięki którym będziecie mogli bezpiecznie zagotować wodę do naszego posiłku.

Gotowanie w warunkach... wymagających (fot. arch. Marcin Yeti Tomaszewski)
Gotowanie w warunkach… wymagających (fot. arch. Marcin Yeti Tomaszewski)

20150122_165129_resized

Zanim rozpoczniemy użytkować kuchenkę, przeczytajmy uważnie instrukcję obsługi. Jakiego paliwa można używać, w jaki sposób uruchomić sprzęt oraz naprawić w przypadku typowych usterek. Kuchenka powinna być wyposażona w zestaw naprawczy z elementami do czyszczenia przewodów i wymiany poszczególnych elementów. Może brzmi to banalnie, jednak brak wiedzy dotyczącej podstawowych napraw spowodowały, że straciliśmy w trakcie ostatniej wspinaczki wiele cennych minut na uruchomienie kuchenki, które po czasie okazało się bardzo proste.

20150209_203844_resized

Jaką kuchenkę wybrać? Na to pytanie powinniście odpowiedzieć już sami. Ostatnio używałem sprzętu Kovea Booster Dual Max i pierwszą cechą, która różni ją od innych jest jej moc. Pomimo standardowej wielkości i niskiej wagi daje bardzo mocny płomień, który szybko doprowadza wodę do wrzenia. Na dużych wysokościach ma to kluczowe znaczenie. Po złożeniu mieści się w niewielkim pokrowcu, który można upchać dosłownie wszędzie.

Marcin Yeti Tomaszewski w akcji (fot. arch. Marcin Yeti Tomaszewski)
Marcin Yeti Tomaszewski w akcji (fot. arch. Marcin Yeti Tomaszewski)

Przygotowując się na wyprawę należy zadbać o kilka zestawów zapalniczek i krzesiwo, które nawet w wilgotnym klimacie rozpali płomień. Przyrządzając posiłek w namiocie, należy pamiętać aby nie „puścić” zbyt dużej ilości paliwa na początku, ponieważ pierwszy płomień może być większy niż byśmy tego chcieli. Przy rozpalaniu zawsze należy być czujnym i jedna osoba powinna czatować z przykrywką od garnka na wypadek wysokiego płomienia, który może spalić sufit namiotu. Gdy płomień się ustabilizuje, możemy w końcu przystąpić do gotowania. Ważne jest również, aby utrzymać odpowiednie ciśnienie w zbiorniku poprzez pompowanie powietrza. Nie należy z tym jednak przesadzać, ponieważ płomień może się dławić.

 

Gotując w namiocie należy zadbać o dobrą wentylację. Jeśli tylko możemy, najlepiej jest wykonywać wszystkie czynności na zewnątrz. Jeśli jednak przeczekujemy np. załamanie pogody, to powinniśmy otworzyć wszystkie otwory wentylacyjne i uchylić zamek wyjściowy. Zbyt mała ilość powietrza może zdławić płomień i zaczadzić wnętrze namiotu przy rozpalaniu.

Marcin Tomaszewski i Marek Raganowicz (fot. arch. Marcin Yeti Tomaszewski)
Marcin Tomaszewski i Marek Raganowicz (fot. arch. Marcin Yeti Tomaszewski)

W trakcie gotowania zwróćcie szczególną uwagę na śpiwory, które bardzo lubią się przypalać. A propos przypalania: kuchenkę Kovea Booster Dual Max stosowaliśmy również do suszenia odzieży. Warto zabrać mały zapas paliwa na nagrzanie namiotu i wysuszenie mokrych skarpetek. Nie należy jednak przesadzać, ponieważ syntetyczna odzież, a szczególnie rękawiczki lubią się kurczyć, przez co możemy mieć później problem z ich nałożeniem.

Co ważne – zawsze przetestujmy świeżo zakupioną kuchenkę przed wyjazdem! Przed laty wybierając się do Pakistanu do doliny Nangmah dopiero w bazie przekonałem się, że zabrałem ze sobą niesprawny palnik… Przez miesiąc gotowaliśmy z Krzykaczem na krowich odchodach w prowizorycznym kamiennym piecu. Jak widać, zawsze znajdzie się jakieś rozwiązanie, ale przyjemniej jest chyba skorzystać z dóbr cywilizacji i wydać kilka złotych, by później spokojnie przeżywać górskie wyprawy.

Marcin Yeti Tomaszewski

 

 

Tags: Marcin „Yeti” Tomaszewski
Redakcja

Redakcja

Powiązane wiadomości

jak zadbać o oczy
Dobrostan

Biegasz, pływasz, walczysz? Sprawdź, jak dbać o oczy w sporcie

9 lipca 2025
(fot. materiały prasowe KiK)
Poradniki

Pakowanie na wakacje: triki, które zrobią różnicę w Twojej walizce

8 lipca 2025
KTM MACINA GRAVELATOR SX 20
Poradniki

eGravel – wprowadzenie i przegląd modeli

30 czerwca 2025
Następny artykuł

Ukazał się przewodnik „Polskie Tatry Wysokie. Narciarstwo wysokogórskie”

Nowe skarpety biegowe marki Smartwool

Gotowanie w terenie z Primusem

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Subskrybuj!

Zapisz się do naszego newslettera. Będziesz dostawał informacje o nowościach na stronie.

Najnowsze

fot. mat. prasowe Pieniny Ultra Trail / Dariusz Boroń

Jakie plany na drugą część sezonu ma czołówka polskiej sceny biegów górskich?

Informacja prasowa
15 lipca 2025
0

Sezon biegów górskich, zainaugurowany podczas kwietniowego Pieniny Ultra-Trail, trwa już w pełni. Dla wielu sportowców był to pierwszy poważny sprawdzian...

Achensee (c)Achensee Tourismus

Magiczne miejsca Tyrolu: kryształy, zamki i jeziora

Artykuł sponsorowany
15 lipca 2025
0

Letni Tyrol to coś więcej niż malownicze szlaki oraz świeże powietrze. To austriacki region Alp, który skrywa prawdziwe perełki pełne...

Nowoczesne rowery elektryczne, które pozwalają szybko i bezemisyjnie dotrzeć do wybranego przez siebie celu (fot. materiały partnera)

Jak żyć szybko, wygodnie i ekologicznie? 8 inspiracji na zmiany w codzienności

Artykuł sponsorowany
14 lipca 2025
0

We współczesnym świecie można znaleźć wiele możliwości szybkiej i łatwej zmiany, która sprawi, że będziesz funkcjonować komfortowo, ale i z...

jak zadbać o oczy

Biegasz, pływasz, walczysz? Sprawdź, jak dbać o oczy w sporcie

Informacja prasowa
9 lipca 2025
0

W łucznictwie olimpijskim tarcza ustawiona jest w odległości 70 m od zawodnika. Aby zdobyć maksymalną liczbę punktów, musi trafić w...

© 2010-2025 Outdoor Magazyn - Magazyn sportów outdoorowych.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Brak wyników
View All Result
  • Wydarzenia
  • Sprzęt
  • Kierunki outdoor
  • Kultura
  • Testy
  • Poradniki
  • Gdzie kupić Outdoor Magazyn
  • Kontakt
  • Polityka prywatności

© 2010-2024 Outdoor Magazyn