Outdoor Magazyn
  • Start
  • Aktualności
    • Wspinaczka
    • Tatry
    • Alpinizm
    • Himalaizm
    • Biegi górskie i trail
    • Podróże
    • Poza trasą
    • Narty
    • Rajdy
    • Drytooling
    • Rowery
    • Szkolenia/Warsztaty
    • Konkursy
    • Jaskinie
    • Triathlon
    • Praca w outdoorze
  • Kierunki
    • Miejsca
    • Relacje
    • Wyprawy
  • Poradniki
    • Trekking & Góry
    • Skitouring
    • Turystyka
    • Trail running i Rajdy
    • Freeride
    • Biegówki
    • Fotografia & Film
    • Kuchnia
  • Testy
    • Obuwie
    • Odzież
    • Sprzęt & akcesoria
  • Sprzęt
    • Nowości
    • Poradnik sprzętowy
    • Przegląd rynku
    • Sklepy outdoorowe
    • Przewodniki
  • Ludzie
  • Kultura
    • Festiwale
    • Film
    • Książki
    • Prasa
    • Wystawy i Teatr
  • Patronat
  • Outdoor Mag
  • Gdzie kupić?
Brak wyników
View All Result
  • Start
  • Aktualności
    • Wspinaczka
    • Tatry
    • Alpinizm
    • Himalaizm
    • Biegi górskie i trail
    • Podróże
    • Poza trasą
    • Narty
    • Rajdy
    • Drytooling
    • Rowery
    • Szkolenia/Warsztaty
    • Konkursy
    • Jaskinie
    • Triathlon
    • Praca w outdoorze
  • Kierunki
    • Miejsca
    • Relacje
    • Wyprawy
  • Poradniki
    • Trekking & Góry
    • Skitouring
    • Turystyka
    • Trail running i Rajdy
    • Freeride
    • Biegówki
    • Fotografia & Film
    • Kuchnia
  • Testy
    • Obuwie
    • Odzież
    • Sprzęt & akcesoria
  • Sprzęt
    • Nowości
    • Poradnik sprzętowy
    • Przegląd rynku
    • Sklepy outdoorowe
    • Przewodniki
  • Ludzie
  • Kultura
    • Festiwale
    • Film
    • Książki
    • Prasa
    • Wystawy i Teatr
  • Patronat
  • Outdoor Mag
  • Gdzie kupić?
Brak wyników
View All Result
Outdoor Magazyn
Brak wyników
View All Result

Dzień Kasztana – 3 października

Redakcja Redakcja
3 października 2024
Kierunki outdoor
0
Owoc kasztanowca pospolitego i kasztan jadalny (fot. Dominicus Johannes Bergsma / Joost J. Bakker / CC BY 2.0 , via Wikimedia Commons)

Owoc kasztanowca pospolitego i kasztan jadalny (fot. Dominicus Johannes Bergsma / Joost J. Bakker / CC BY 2.0 , via Wikimedia Commons)

Podziel się na FacebookuPodziel się na Twitterze

Jesień to czas, kiedy kasztany królują na drzewach, chodnikach i w parkach. Ale Dzień Kasztana, obchodzony 3 października, to nie tylko hołd dla kasztanów znanych z dziecięcych zabaw, ale również okazja, aby przypomnieć sobie o kasztanach jadalnych, które stanowią wartościowy składnik kuchni. Czym różnią się te dwa rodzaje kasztanów i jak je wykorzystać? Sprawdź, co warto wiedzieć o tych darach jesieni.

***

Jak świętować Dzień Kasztana?

Z okazji Dnia Kasztana warto udać się do parku, aby cieszyć się jesiennymi spacerami. Z zebranych kasztanów można stworzyć z dziećmi kasztanowe ludziki lub inne kreatywne dekoracje. To świetna okazja, aby połączyć wspólną zabawę z nauką o różnorodnych zastosowaniach tych niezwykłych owoców.

3 października to idealny moment, by docenić zarówno kasztany, które rosną w naszych parkach, jak i te jadalne, które stanowią pyszny dodatek do jesiennych dań.

Różne kasztany, różne zastosowania – czy polskie kasztany są jadalne?

Choć wiele osób kojarzy kasztany przede wszystkim z kasztanowcem, którego nasiona często zbieramy jesienią, nie wszystkie kasztany są takie same. W Europie spotykamy dwa główne rodzaje tych drzew, a ich owoce mają zupełnie różne zastosowania.

Kasztan jadalny (Castanea sativa), należący do rodziny bukowatych, to drzewo o owocach spożywanych od czasów starożytnego Rzymu. Jego owoce, bogate w wartości odżywcze, są wykorzystywane w kuchni na wiele sposobów. Kasztany jadalne rosną głównie w południowej i zachodniej Europie, ale w Polsce spotykane są również na Pomorzu Zachodnim i Dolnym Śląsku.

Natomiast kasztany, które zbieramy jesienią w parkach, to owoce kasztanowca pospolitego, rośliny z rodziny mydleńcowatych. Choć są ozdobne i wykorzystywane w rękodziele, jak np. tworzenie ludzików z kasztanów, nie są jadalne. Kasztanowiec pospolity zawiera bowiem toksyczne saponiny, które mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Jak wykorzystać kasztany jadalne w kuchni?

Kasztany jadalne mają długą tradycję kulinarną, zwłaszcza w krajach śródziemnomorskich. Mogą być spożywane na surowo, po upieczeniu, a także gotowane. Znane są z przepisów na słodkie desery, kompoty, a nawet zupy. Na Węgrzech i Słowacji puree z kasztanów jest podstawą wielu słodkich przysmaków, a we Francji czy Niemczech chętnie serwuje się zupę kasztanową.

Przygotowanie kasztanów jadalnych jest proste – możesz je piec, prażyć lub gotować. Skorupka owocu pęka, gdy kasztan jest gotowy do spożycia. Ciekawą alternatywą są kasztany glazurowane, które przygotowuje się w miodzie, podobnie jak orzeszki ziemne.

Czy polskie kasztany można wykorzystać w inny sposób?

Chociaż kasztany zbierane w Polsce nie są jadalne, kasztanowiec pospolity ma inne zastosowania. Wyciągi z nasion, kory i kwiatów kasztanowca wykorzystywane są w medycynie naturalnej. Ekstrakty te stosuje się m.in. w leczeniu żylaków oraz popękanych naczynek krwionośnych. Preparaty z kasztanowca, takie jak maści czy tabletki, pomagają łagodzić ból, zmniejszają obrzęki i mają działanie przeciwzapalne.

Dzień Kasztana
Owoc kasztanowca pospolitego i kasztan jadalny (fot. Dominicus Johannes Bergsma / Joost J. Bakker / CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons)

Red.

Tags: Dzień Kasztana
Redakcja

Redakcja

Powiązane wiadomości

fot. Via Mountains
Kierunki outdoor

Sentiero Italia – odcinek sardyński. Informacje praktyczne

16 czerwca 2025
Dzierawica (fot. Gracjan Tecław)
Kierunki outdoor

Korona Bałkanów – wyprawa z High Away

11 czerwca 2025
Mitikas / Olimp, 2918 m (fot. Hubert Jarzębowski)
Kierunki outdoor

Mitikas / Olimp (2918 m) – wejście turystyczne na najwyższy szczyt Grecji

11 czerwca 2025
Następny artykuł
fot. Kamila Kielar / Facebook

Kamila Kielar i Tomek Larek ukończyli Pacific Northwest Trail

Najlepsze buty trekkingowe na jesień 2024 - niezależny wybór redakcji

Buty trekkingowe - budowa

Buty trekkingowe - budowa, najważniejsze cechy

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Subskrybuj!

Zapisz się do naszego newslettera. Będziesz dostawał informacje o nowościach na stronie.

Najnowsze

fot. https://stopsuszy.imgw.pl/

Dzień Walki z Pustynnieniem i Suszą – Polska nadal w cieniu suszy

Informacja prasowa
16 czerwca 2025
0

17 czerwca obchodzimy Dzień Walki z Pustynnieniem i Suszą – święto ustanowione przez ONZ, które ma przypominać o narastającym problemie...

fot. Via Mountains

Sentiero Italia – odcinek sardyński. Informacje praktyczne

Redakcja
16 czerwca 2025
0

W 30. numerze Outdoor Magazynu Weronika Łukaszewska i Sławek Sanocki z Via Mountains podzielili się z nami relacją z sardyńskiego...

Letnie buty trekkingowe 2025 – niezależny wybór redakcji

Redakcja
12 czerwca 2025
0

Letnie wędrówki wymagają obuwia lekkiego i trwałego, a te dwie cechy nie zawsze idą w parze. Buty trekkingowe na lato...

Autorka: Barbara Grubka

Wystawa fotografii Barbary Grubki

Redakcja
12 czerwca 2025
0

Jeżeli kiedykolwiek marzyło Wam się na ścianie któreś z moich zdjęć, to teraz możecie nabyć je w zestawie z BARDZO...

© 2010-2024 Outdoor Magazyn - Magazyn sportów outdoorowych.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Brak wyników
View All Result
  • Wydarzenia
  • Sprzęt
  • Kierunki outdoor
  • Kultura
  • Testy
  • Poradniki
  • Gdzie kupić Outdoor Magazyn
  • Kontakt
  • Polityka prywatności

© 2010-2024 Outdoor Magazyn