Ukazała się książka autorstwa Krzysztofa Sasa-Nowosielskiego pod tytułem „Krótki przewodnik po dietetycznych strategiach wspomagania treningu we wspinaczce sportowej”. Niniejsza publikacja jest rekomendowana przez Komisję Wspinaczki Sportowej PZA.
Autor w zwartej formie zawarł całokształt wiedzy na temat odżywania i suplementacji organizmu poddawanego specyficznemu wysiłkowi jakim jest trening wspinaczkowy.
Opracowanie stanowi zmienioną wersję Zeszytu Szkoleniowego wydanego 2004 r. Niektóre informacje zostały uaktualnione w związku z pojawieniem się nowych faktów, niektóre zostały podane w bardziej przystępnej formie. Nie znajdziemy tu gotowych jadłospisów, lecz raczej zbiór zasad, których znajomość pozwoli samodzielnie konstruować sobie własną dietę, w zależności od potrzeb i możliwości. Dowiemy się jaką rolę pełnią poszczególne składniki pokarmowe w diecie wspinacza i jak można wzbogacać swoją dietą, aby była ona zbilansowana pod względem wydatków energetycznych ponoszonych w trakcie treningu.
Krzysztof Sas-Nowosielski (instruktor i trener wspinaczki sportowej, pracownik naukowy katowickiej AWF) wspina się od około 25 lat, dokonując w tym czasie licznych prowadzeń spod znaku VI.6+ – VI.7. Jak widać po wynikach wspinaczkowych Autora warto stosować odpowiednią dietę.
Jak zakupić?
- Należy przesłać zamówienie na adres e-mail: dieta@pza.org.pl
- W tytule emaila wpisać „dieta”, a w treści: ilość zamówionych egzemplarzy,dane do wysyłki oraz telefon kontaktowy.
- Koszt jednostkowy publikacji to 6,50zł brutto (+ 2zł koszty przesyłki).
W jednej przesyłce wysyłane są max 3 szt.
W przypadku zainteresowania większym zamówieniem należy kontaktować się, poprzez powyższy adres email, celem określenia kosztów wysyłki. - Wysyłka będzie realizowana po dokonaniu wpłaty na konto PZA:
Volkswagen Bank Polska 79 2130 0004 2001 0584 5458 0001 koniecznie z dopiskiem „dieta”.
Pierwsze 8 osób, które dokonają zakupu (poprzez powyższy adres email), otrzyma egzemplarz z autografem Autora!
Oczywiście istnieje możliwość zakupu w/w publikacji bezpośrednio w Biurze PZA w Warszawie.
Źródło: PZA