Gotowanie podczas wyprawy nie musi być nudne i monotonne. Niezależnie od tego czy wybierasz się na trekking w góry, czy na camping ze znajomymi zawsze bądź gotowy, aby zaskoczyć swoich towarzyszy pożywnym i smacznym posiłkiem. Poznaj przepisy przygotowane przez markę Primus i odkryj nowe smaki podczas kolejnej podróży.
INDYJSKA ZUPA Z SOCZEWICY
Pożywna i smaczna zupa z soczewicy z pewnością zaspokoi głód podczas wędrówki. Dodana do potrawy Garam Masala jest mieszkanką indyjskich przypraw, którą możesz kupić w większości sklepów spożywczych.
Składniki na porcję dla dwóch osób:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub sos chili
- 8 szklanek wody
- 1 warzywna kostka rosołowa
- 1 łyżka przyprawy Garam Masala
- Sól pieprz
Przygotowanie:
Obrać i posiekać drobno cebulę i czosnek, wrzucić na olej, smażyć przez kilka minut. Dodać trochę przyprawy Garam Masala, soczewicę i koncentrat pomidorowy i mieszając gotować jeszcze przez minutę. Dolać wodę i gotować przez około 10 minut pod przykryciem. Na koniec dosypać resztę Garam Masala, sól i pieprz do smaku.
BROWNIE (20 min)
To deser dla osób, które potrzebują wzmocnienia i energii po całodziennym trekkingu. Porcja dla czterech wędrowców.
- 85 g masła
- 50 g cukru
- 90 g mąki
- 30 g kakao
- niewielka ilość mleka lub mleka w proszku
- 1 łyżka oleju
- 60 ml wody
- dla urozmaicenia smaku – suszone owoce
Przygotowanie:
Wrzucić masło do garnka i gdy tylko się roztopi wyłączyć palnik. Następnie dodać kolejno cukier, mąkę, mleko, kakao oraz olej. Na koniec wlać wodę i mieszać do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Zapalić palnik i gotować na małym ogniu po przykryciem. Gdy Brownie będzie już gotowy na wierzch dosypać można suszonych owoców lub orzechów.
Wszystkie składniki możesz szczelnie zapakować i przenosić w pojemnikach Primus. Spróbuj nowych przepisów i ciesz się smacznym posiłkiem na świeżym powietrzu.
Informacja marki Primus