Outdoor Magazyn
  • Start
  • Aktualności
    • Wspinaczka
    • Tatry
    • Alpinizm
    • Himalaizm
    • Biegi górskie i trail
    • Podróże
    • Poza trasą
    • Narty
    • Rajdy
    • Drytooling
    • Rowery
    • Szkolenia/Warsztaty
    • Konkursy
    • Jaskinie
    • Triathlon
    • Praca w outdoorze
  • Kierunki
    • Miejsca
    • Relacje
    • Wyprawy
  • Poradniki
    • Trekking & Góry
    • Skitouring
    • Turystyka
    • Trail running i Rajdy
    • Freeride
    • Biegówki
    • Fotografia & Film
    • Kuchnia
  • Testy
    • Obuwie
    • Odzież
    • Sprzęt & akcesoria
  • Sprzęt
    • Nowości
    • Poradnik sprzętowy
    • Przegląd rynku
    • Sklepy outdoorowe
    • Przewodniki
  • Ludzie
  • Kultura
    • Festiwale
    • Film
    • Książki
    • Prasa
    • Wystawy i Teatr
  • Patronat
  • Outdoor Mag
  • Gdzie kupić?
Brak wyników
Zobacz wszystkie
  • Start
  • Aktualności
    • Wspinaczka
    • Tatry
    • Alpinizm
    • Himalaizm
    • Biegi górskie i trail
    • Podróże
    • Poza trasą
    • Narty
    • Rajdy
    • Drytooling
    • Rowery
    • Szkolenia/Warsztaty
    • Konkursy
    • Jaskinie
    • Triathlon
    • Praca w outdoorze
  • Kierunki
    • Miejsca
    • Relacje
    • Wyprawy
  • Poradniki
    • Trekking & Góry
    • Skitouring
    • Turystyka
    • Trail running i Rajdy
    • Freeride
    • Biegówki
    • Fotografia & Film
    • Kuchnia
  • Testy
    • Obuwie
    • Odzież
    • Sprzęt & akcesoria
  • Sprzęt
    • Nowości
    • Poradnik sprzętowy
    • Przegląd rynku
    • Sklepy outdoorowe
    • Przewodniki
  • Ludzie
  • Kultura
    • Festiwale
    • Film
    • Książki
    • Prasa
    • Wystawy i Teatr
  • Patronat
  • Outdoor Mag
  • Gdzie kupić?
Brak wyników
Zobacz wszystkie
Outdoor Magazyn
Brak wyników
Zobacz wszystkie
Home Sprzęt Przegląd rynku

Liofilizaty Trek’N Eat – z czym to się je?

Aneta Żukowska Aneta Żukowska
2 sierpnia 2013
Przegląd rynku, Sprzęt
0
Liofilizaty Trek’N Eat – z czym to się je?
0
SHARES
59
VIEWS
Podziel się na FacebookuPodziel się na Twitterze

Stworzona z myślą o kosmonautach, żywność liofilizowana szybko stała się nieodłącznym elementem wypraw wysokogórskich. Takie jedzenie zachowuje kształt, smak i przede wszystkim wartości odżywcze przy maksymalnym zmniejszeniu wagi, a przechowywać można je latami. Brzmi nieźle? A to dopiero początek!

Zacznijmy od tego, czym właściwie są liofilizaty. Liofilizacja to proces odwadniania substancji przez ich zamrożenie (- 50°C), a następnie sublimację powstałych kryształków lodu. W próżni lód – pomijając stan ciekły – przechodzi bezpośrednio w parę, czyli następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody. Ostatnim etapem procesu jest dosuszanie. Odbywa się w temperaturze 40 – 50°C i pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. W ten właśnie sposób przygotowywane są zarówno gotowe potrawy liofilizowane, jak i półprodukty wykorzystywane w przemyśle spożywczym.

GardenVegRisotto-duze

Niewątpliwą zaletą liofilizatów jest to, że w około 90 procentach zachowują nie tylko kształt, barwę, smak i aromaty potrawy, ale przede wszystkim witaminy i wszystkie składniki odżywcze. Są więc cenione szczególnie przez himalaistów, którzy na szczytach gór mogą przygotowywać smaczne posiłki pokrywające zapotrzebowanie energetyczne typowe dla tak wymagającego sportu.

Ponadto proces liofilizacji likwiduje większość zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Produkty liofilizowane są też zakonserwowane bez użycia konserwantów – nie posiadają wody, są więc odporne na rozwój różnego rodzaju mikroflory, a przechowywać można je nawet kilka lat. Zapewniają również dużą oszczędność wody i gazu.

Wszystkie te zalety sprawiły, że po żywność liofilizowaną zaczęli sięgać profesjonalni podróżnicy. Staje się ona również coraz bardziej popularna wśród osób wybierających się na trekking, wyprawy rowerowe, spływy kajakowe, rejsy żeglarskie i wiele innych form aktywności na otwartej przestrzeni.

W ofercie większości producentów liofilizatów znajdziemy zarówno śniadania, jak i sycące zupy oraz dania główne, a nawet przepyszne desery. Nie brakuje również dań stworzonych z myślą o wegetarianach. Szybki przegląd oferty europejskiego lidera w produkcji liofilizatów, firmy Trek’N Eat, przekonuje, że jest w czym wybierać.

Gourmet-Moose-Stew-duze

Dla miłośników ryb Trek’N Eat stworzył danie nagrodzone przez niemiecki magazyn „Outdoor” rekomendacją „Best Buy” dla najsmaczniejszych liofilizatów – „Makaron w sosie łososiowym z ziołami”. Delikatny makaron z łososiem idealnie komponuje się w nim z łagodnymi pomidorami i migdałami. Danie przyprawiono dla kontrastu odrobiną czosnku, co nadaje mu niezapomniany smak.

Fani dziczyzny ucieszą się natomiast z „Dziczyzny dla smakoszy”. To połączenie dziczyzny z cebulą, pieczarkami i makaronem zawsze dostarczy potrzebnej porcji węglowodanów i protein.

Idealne danie dla osób nie jedzących mięsa? Polecamy „Risotto sojowe z bukietem warzyw”. Soja od wieków jest cenionym źródłem białka, nie może jej więc zabraknąć w dobrze zbilansowanej diecie wegetariańskiej. Risotto sojowe to też dobra alternatywa dla tradycyjnych dań z ryżu. Wyjątkowego smaku nadają mu chrupiące warzywa ogrodowe, takie jak marchew czy seler.

SalmonPesto

Pyszne dania, duże porcje i ogromny wybór – czego chcieć więcej?

W żywność liofilizowaną nie tylko marki Trek’n Eat można się zaopatrzyć w sklepach outdoorowych.

Informacja prasowa marki Trek’N Eat

 

Tags: Trek'N Eatżywność liofilizowana
Aneta Żukowska

Aneta Żukowska

Związane wiadomości

Optimus prezentuje innowacyjny, podwójny palnik dla miłośników outdooru
Nowości

Optimus prezentuje innowacyjny, podwójny palnik dla miłośników outdooru

26 lutego 2021
Arctic Lines – przygoda zaczyna się teraz [sponsorowany]
Nowości

Arctic Lines – przygoda zaczyna się teraz [sponsorowany]

26 lutego 2021
AURA x Grupa Jurajska GOPR
Sprzęt

AURA x Grupa Jurajska GOPR

25 lutego 2021
Następna
Himalayan Camp 2013 – zdjęcia

Himalayan Camp 2013 – zdjęcia

Obuwie Helly Hansen na sezon jesień/zima 2013

Obuwie Helly Hansen na sezon jesień/zima 2013

Into The Mind – zatrzyj granicę pomiędzy rzeczywistością a snem

Into The Mind - zatrzyj granicę pomiędzy rzeczywistością a snem

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Śledź nas

  • 6.8k Fans
  • 866 Followers

Najnowsze

Wystartowała Transgrancanaria – jeden z największych festiwali biegowych w Europie

Wystartowała Transgrancanaria – jeden z największych festiwali biegowych w Europie

Informacja prasowa
26 lutego 2021
0

Zawody rozgrywane na kanaryjskiej Gran Canarii od kilku lat przyciągały rzesze biegaczy z całego świata, w tym oczywiście z Polski....

Optimus prezentuje innowacyjny, podwójny palnik dla miłośników outdooru

Optimus prezentuje innowacyjny, podwójny palnik dla miłośników outdooru

Informacja prasowa
26 lutego 2021
0

Szwedzki producent, jeden z globalnych liderów w sektorze kuchenek i palników outdorowych, nie przestaje zaskakiwać. W czasie tegorocznych targów ISPO,...

Arctic Lines – przygoda zaczyna się teraz [sponsorowany]

Arctic Lines – przygoda zaczyna się teraz [sponsorowany]

Artykuł sponsorowany
26 lutego 2021
0

Fiński snowboardzista Antti Autti wraz z marką Suunto przygotowali niezwykły cykl filmów “Arctic Lines”. To dokumentacja zimowych wypraw specjalisty w freerideowej...

Half Dome na nartach

Half Dome na nartach

Michał Gurgul
26 lutego 2021
0

W zeszłą niedzielę dwóch lokalnych zapaleńców zjechało na nartach z ikonicznej kopuły skalnej w Yosemitach. Był to pierwszy pełny zjazd...

© 2010-2021 Outdoor Magazyn - Magazyn sportów outdoorowych.

Brak wyników
Zobacz wszystkie
  • Wydarzenia
  • Sprzęt
  • Kierunki outdoor
  • Kultura
  • Testy
  • Poradniki
  • Kontakt

© 2010-2020 Outdoor Magazyn

Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronie Polityka Prywatności.