Outdoor Magazyn
  • Start
  • Aktualności
    • Wspinaczka
    • Tatry
    • Alpinizm
    • Himalaizm
    • Biegi górskie i trail
    • Podróże
    • Poza trasą
    • Narty
    • Rajdy
    • Drytooling
    • Rowery
    • Szkolenia/Warsztaty
    • Konkursy
    • Jaskinie
    • Triathlon
    • Praca w outdoorze
  • Kierunki
    • Miejsca
    • Relacje
    • Wyprawy
  • Poradniki
    • Trekking & Góry
    • Skitouring
    • Turystyka
    • Trail running i Rajdy
    • Freeride
    • Biegówki
    • Fotografia & Film
    • Kuchnia
  • Testy
    • Obuwie
    • Odzież
    • Sprzęt & akcesoria
  • Sprzęt
    • Nowości
    • Poradnik sprzętowy
    • Przegląd rynku
    • Sklepy outdoorowe
    • Przewodniki
  • Ludzie
  • Kultura
    • Festiwale
    • Film
    • Książki
    • Prasa
    • Wystawy i Teatr
  • Patronat
  • Outdoor Mag
  • Gdzie kupić?
Brak wyników
View All Result
  • Start
  • Aktualności
    • Wspinaczka
    • Tatry
    • Alpinizm
    • Himalaizm
    • Biegi górskie i trail
    • Podróże
    • Poza trasą
    • Narty
    • Rajdy
    • Drytooling
    • Rowery
    • Szkolenia/Warsztaty
    • Konkursy
    • Jaskinie
    • Triathlon
    • Praca w outdoorze
  • Kierunki
    • Miejsca
    • Relacje
    • Wyprawy
  • Poradniki
    • Trekking & Góry
    • Skitouring
    • Turystyka
    • Trail running i Rajdy
    • Freeride
    • Biegówki
    • Fotografia & Film
    • Kuchnia
  • Testy
    • Obuwie
    • Odzież
    • Sprzęt & akcesoria
  • Sprzęt
    • Nowości
    • Poradnik sprzętowy
    • Przegląd rynku
    • Sklepy outdoorowe
    • Przewodniki
  • Ludzie
  • Kultura
    • Festiwale
    • Film
    • Książki
    • Prasa
    • Wystawy i Teatr
  • Patronat
  • Outdoor Mag
  • Gdzie kupić?
Brak wyników
View All Result
Outdoor Magazyn
Brak wyników
View All Result

Wiosenne firny w Wipptal – relacja skitourowa

Michał Gurgul Michał Gurgul
21 grudnia 2023
Kierunki outdoor, Miejsca, Relacje
0
fot. Mg / outdoormagazym.pl

fot. Mg / outdoormagazym.pl

Podziel się na FacebookuPodziel się na Twitterze

Alpejska perfekcja, bez czapek i rękawiczek. Cisza, mocne promienie słońca na skórze i zapach wiosny unoszący się z głębi dolin, z południowych, łaciatych zboczy. Śnieg przybiera szampański odcień, dolina Wipp zaprasza na wiosenne tury.

***

Nocujemy w Gasthofie Geraerhof w Sankt Jodok am Brenner, pensjonacie, który jest jednocześnie jedyną restauracją w miasteczku. W okolicy nie ma wielkich hoteli, ani wyciągów. Za to są dzikie góry, które przyjechaliśmy eksplorować na nartach. Miasteczko wraz z dolinami Schmirn i Vals należy do ciekawej alpejskiej inicjatywy o nazwie Bergsteiger Dorfer (Mountaineering Villages), mającej na celu zachowanie naturalnego charakteru wybranych dolin. To najbardziej zaciszne zakamarki Alp, w których nie uświadczymy żadnych przejawów turystyki masowej. Swoją drogą, nasz pensjonat przypomina nieco Hotel Zacisze Johna Cleese’a, tyle że w tyrolskiej odsłonie. Prowadzi go sympatyczna i bezpośrednia para, a obok gości, głównie narciarzy, wieczorami w barze spotkać można miejscowych.

Domowa atmosfera rozciąga się na góry. Schmirntal i Valsertal od wschodu zamyka grań wznosząca się miejscami na ponad 3000 m, jednak większość celów skitourowych to szczyty liczące 2400-2800 m. Na wycieczki startujemy zazwyczaj z darmowych parkingów na wysokości 1400-1600 m, dzięki czemu góry są tu naprawdę na wyciągnięcie ręki.

Bergsteiger Dorfer pozwala doświadczyć Alp, jakich mogli doświadczać w młodości Reinhold Messner czy Peter Habeler. Przez Wipptal przebiega część liczącego 55 km szlaku górskiego imienia drugiego z nich (Peter Habeler Hike). W czasie, gdy ci słynni tyrolscy alpiniści zdobywali pierwsze górskie szlify, innemu Peterowi, który był wtedy jeszcze małym chłopcem, mama smażyła Kaiserschmarrn – puszysty omlet na słodko, klasyk tyrolskiej kuchni. Mieliśmy okazję spróbować tego przysmaku w przytulnej gospodzie Alpengasthaus Steckholzer w Padaun (około 1600 m). Tam Peter Veider podał nam przepis:

W misce wymieszać mąkę, cukier wanilinowy, mleko i szczyptę cukru. Dodać 4 jajka (dla dwóch osób) – najpierw żółtka, a na koniec białka – i odrobinę rumu. Na rozgrzane na patelni masło przelać ciasto i smażyć pod przykryciem z dwóch stron. Gotowy omlet pokroić na kawałki, posypać cukrem pudrem i lekko skarmelizować. Podawać prosto z patelni ze słodką żurawiną lub musem jabłkowym.

Przy tej okazji wyszło na jaw, że nasz przewodnik, narciarz, alpinista, ratownik i emerytowany szef ratownictwa górskiego całego Tyrolu, karierę zawodową rozpoczynał jako kucharz.
Kaiserschmarrn w Berggasthof Steckholzer stanowił zwieńczenie dnia, którego nie zastąpiłaby najwykwintniejsza kuchnia. Peter poprowadził nas na Schöberspitze (2602 m), widokową trasą, wiodącą przez wysokogórską przełęcz i dalej na niewysoką skalną turnię, z której widać wszystkie odnogi Schmirntal, fragment lodowca Olpererferner, imponującą skalną piramidę Fußstein (3380 m) oraz szczyt zdobyty przez naszą grupkę poprzedniego dnia – Hohe Warte (2687 m). Gdy ostatecznie rozstawaliśmy się ze smutkiem z St. Jodok, a później w Steinach oddawaliśmy część wypożyczonego sprzętu, sprawdziły się nasze przypuszczenia. Hohe Warte to ulubiona góra okolicznych freeriderów. Strome stoki, szerokie żleby i umiarkowana liczba niebezpiecznych progów skalnych – potwierdził chłopak pracujący w wypożyczalni – czekamy na ostatni powder alert tej zimy, ale jeździć będziemy jeszcze długo po ostatnim opadzie, gdy stoki tej i innych gór w okolicy pokryje maślany firn.

Ostatniego wieczoru w St. Jodok siadamy przy piwie marcowym, popularnym głównie w Niemczech, ale lubianym również w austriackim Tyrolu, które produkuje się w pierwszych tygodniach wiosny, głównie w marcu, z zeszłorocznych zapasów słodu. Później piwo leżakuje przez całą wiosnę i lato, aż do września. Potrzebuje czasu. Firny w Wipptal też – właśnie zaczynają leżakowanie i będą na Was czekać do końca maja.

Wipptal – geografia i turystyka

Dolina Wipp ciągnie się w zasadzie od Innsbrucku aż do włoskiej gminy Franzensfeste. Mniej więcej na pół dzieli ją przełęcz Brenner. 40 km na północy należy do austriackiego Tyrolu, a 30 km na południu do włoskiego Tyrolu Południowego.

Z kolei Wipptal, jako region turystyczny, to pięć mniejszych odnóg doliny Wipp: Gschnitztal, Schmirntal, Obernbergtal, Valsertal i Navistal; położonych na pograniczu Alp Sztubajskich, Tuxertalskich i Zillertalskich.

Najwyższym szczytem w okolicy jest Olperer (3476 m), po jego północnej stronie znajduje się lodowiec Hintertux i znany ośrodek narciarski o tej samej nazwie. Na stronę zachodnią, w kierunku dolin Schmirn i Vals, schodzi lodowiec Olpererferner. Inne ciekawe szczyty to Habicht, Sattelberg i Serles, ochrzczony przez Goethego mianem „ołtarza Tyrolu”, prawdopodobnie ze względu na swój dominujący nad otoczeniem charakter i trzy dość symetrycznie rozmieszczone wierzchołki. Turystów w Wipptal zachwyca również malownicze jezioro Obernberger w dolinie Obernberg, położone na wysokości 1590 m.

Panoramakarte – Übersicht – Wipptal

Wipptal – informacje praktyczne

  • Planując wycieczki skitourowe warto skorzystać ze świetnie opracowanej mapy papierowej biura turystycznego Wipptal, w której zaznaczono ponad 70 propozycji tras, oraz mapy interaktywnej dostępnej na stronie wipptal.at.
  • Gschnitztal, Schmirntal, Obernbergtal, Valsertal i Navistal to odnogi doliny Wipptal, które zachowały niemal pierwotny wygląd.
  • Na starcie wielu wycieczek skitourowych znajdują się stacje do kontroli detektorów lawinowych, jest ich już ponad 15.
  • W telefonie warto zainstalować mapy offline oraz aplikację ratunkową – SOS EU ALP, umożliwiającą wezwanie pomocy i przekazanie ratownikom swojej dokładnej pozycji,
  • W Gasthofie Olpererblick w Schmirn znajduje się LVS Park, gdzie dla gości hotelowych organizowane są bezpłatne treningi lawinowe.
  • Konieczne jest wykupienie odpowiedniego ubezpieczenia – koszt ewentualnej akcji z użyciem śmigłowca to minimum 3500 euro.
  • Przez cały rok komunikacja w Wipptal jest darmowa dla posiadaczy karty gościa – w dolinach Schmirn i Vals narciarzy zawożą i odbierają specjalne taksówki.
  • Do centrum St. Jodok am Brenner można dojechać pociągiem – z kartą gościa pociąg z Innsbrucku jest darmowy. Bilet z Krakowa do Wiednia w dwie strony da się kupić od 24 euro.
  • Samochodem do St. Jodok z Krakowa jedzie się 10-12 godzin – wjazd do Wipptal autostradą prowadzącą w kierunku przełęczy Brenner kosztuje 10,5 euro.
  • W Steinach am Brenner znajduje się mały (jak na alpejskie standardy) ośrodek narciarski – Bergeralm Ski Area, oferujący 28 km dobrych, trudnych tras, częściowo oświetlonych, i snowpark. To dobra opcja na dzień niepogody lub freeride – zjazdy na różne strony, powrót do stacji wyciągu darmowym autobusem.
  • W Wipptal jest 85 km tras do narciarstwa biegowego, 9 zjazdów saneczkowych o łącznej długości 36 km oraz multum szlaków dostępnych dla osób wędrujących na rakietach śnieżnych.
  • Tuż nad St. Jodok wznosi się skalny mur o południowej wystawie, oferujący kilka dróg wspinaczkowych i jedną via ferratę.
  • W dolinie Vals jest sporo lodospadów, po których można się wspinać.
  • W Matrei am Brenner jest ścianka wspinaczkowa (wspinanie z liną i bouldering) – Basecamp Matrei.
  • Oprócz Kaiserschmarrn w Wipptal warto spróbować: Tiroler Gröstl, Käsespätzle, knedli w najróżniejszych odmianach (przede wszystkim w bulionie) i oczywiście piwa pszenicznego – Weizen/Weissbier!
  • Przydatne linki: www.wipptal.at/en/ i www.tyrol.pl.

Michał Gurgul

Wipptal skitouring
fot. Mg / outdoormagazym.pl
Wipptal skitouring
fot. Mg / outdoormagazym.pl
Wipptal skitouring
fot. Mg / outdoormagazym.pl
fot. Mg / outdoormagazym.pl
fot. Mg / outdoormagazym.pl
fot. Mg / outdoormagazym.pl
fot. Mg / outdoormagazym.pl
Wipptal skitouring
fot. Mg / outdoormagazym.pl
Wipptal skitouring
fot. Mg / outdoormagazym.pl
fot. Mg / outdoormagazym.pl
fot. Mg / outdoormagazym.pl
fot. Mg / outdoormagazym.pl
Wipptal skitouring
fot. Mg / outdoormagazym.pl
fot. Mg / outdoormagazym.pl
fot. Mg / outdoormagazym.pl
Wipptal skitouring
fot. Mg / outdoormagazym.pl
Wipptal skitouring
fot. Mg / outdoormagazym.pl
fot. Mg / outdoormagazym.pl
fot. Mg / outdoormagazym.pl
Wipptal skitouring
fot. Mg / outdoormagazym.pl
Wipptal skitouring
fot. Mg / outdoormagazym.pl
Wipptal skitouring
fot. Mg / outdoormagazym.pl
fot. Mg / outdoormagazym.pl
Wipptal skitouring
fot. Mg / outdoormagazym.pl
Wipptal skitouring
fot. Mg / outdoormagazym.pl
Tags: PolecamyskitouringWipptal
Michał Gurgul

Michał Gurgul

- redaktor OM, wspinacz, amator fotografii i przygód wszelakich.

Powiązane wiadomości

Vanlife według rodziny Wielgusów
Dzieci w naturze

Vanlife – nauka minimalizmu

17 czerwca 2025
fot. Via Mountains
Kierunki outdoor

Sentiero Italia – odcinek sardyński. Informacje praktyczne

16 czerwca 2025
Dzierawica (fot. Gracjan Tecław)
Kierunki outdoor

Korona Bałkanów – wyprawa z High Away

11 czerwca 2025
Następny artykuł
fot. arch. podróżników

Poradnik ekspertów: kije trekkingowe – dobro czy zło?

Latarka czołowa Newell HL1000COB USB-C

4 nowe latarki w ofercie Newell: Unikalne funkcje i dziesiątki zastosowań [sponsorowany]

Zimą średnia temperatura powietrza w Tajlandii przekracza 30°C! (fot. materiały partnera)

Urlop w sezonie zimowym – TOP 5 kierunków [sponsorowany]

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Subskrybuj!

Zapisz się do naszego newslettera. Będziesz dostawał informacje o nowościach na stronie.

Najnowsze

Vanlife według rodziny Wielgusów

Vanlife – nauka minimalizmu

Wiola Imiolczyk
17 czerwca 2025
0

Kilka par ubrań, przybory kuchenne, sprzęt sportowy – spakowanie najpotrzebniejszych rzeczy zajęło Markowi i Natalii dwa dni. Razem z dziećmi,...

fot. https://stopsuszy.imgw.pl/

Dzień Walki z Pustynnieniem i Suszą – Polska nadal w cieniu suszy

Informacja prasowa
16 czerwca 2025
0

17 czerwca obchodzimy Dzień Walki z Pustynnieniem i Suszą – święto ustanowione przez ONZ, które ma przypominać o narastającym problemie...

fot. Via Mountains

Sentiero Italia – odcinek sardyński. Informacje praktyczne

Redakcja
16 czerwca 2025
0

W 30. numerze Outdoor Magazynu Weronika Łukaszewska i Sławek Sanocki z Via Mountains podzielili się z nami relacją z sardyńskiego...

Letnie buty trekkingowe 2025 – niezależny wybór redakcji

Redakcja
12 czerwca 2025
0

Letnie wędrówki wymagają obuwia lekkiego i trwałego, a te dwie cechy nie zawsze idą w parze. Buty trekkingowe na lato...

© 2010-2024 Outdoor Magazyn - Magazyn sportów outdoorowych.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Brak wyników
View All Result
  • Wydarzenia
  • Sprzęt
  • Kierunki outdoor
  • Kultura
  • Testy
  • Poradniki
  • Gdzie kupić Outdoor Magazyn
  • Kontakt
  • Polityka prywatności

© 2010-2024 Outdoor Magazyn