Outdoor Magazyn
  • Start
  • Aktualności
    • Wspinaczka
    • Tatry
    • Alpinizm
    • Himalaizm
    • Biegi górskie i trail
    • Podróże
    • Poza trasą
    • Narty
    • Rajdy
    • Drytooling
    • Rowery
    • Szkolenia/Warsztaty
    • Konkursy
    • Jaskinie
    • Triathlon
    • Praca w outdoorze
  • Kierunki
    • Miejsca
    • Relacje
    • Wyprawy
  • Poradniki
    • Trekking & Góry
    • Skitouring
    • Turystyka
    • Trail running i Rajdy
    • Freeride
    • Biegówki
    • Fotografia & Film
    • Kuchnia
  • Testy
    • Obuwie
    • Odzież
    • Sprzęt & akcesoria
  • Sprzęt
    • Nowości
    • Poradnik sprzętowy
    • Przegląd rynku
    • Sklepy outdoorowe
    • Przewodniki
  • Ludzie
  • Kultura
    • Festiwale
    • Film
    • Książki
    • Prasa
    • Wystawy i Teatr
  • Patronat
  • Outdoor Mag
  • Gdzie kupić?
Brak wyników
View All Result
  • Start
  • Aktualności
    • Wspinaczka
    • Tatry
    • Alpinizm
    • Himalaizm
    • Biegi górskie i trail
    • Podróże
    • Poza trasą
    • Narty
    • Rajdy
    • Drytooling
    • Rowery
    • Szkolenia/Warsztaty
    • Konkursy
    • Jaskinie
    • Triathlon
    • Praca w outdoorze
  • Kierunki
    • Miejsca
    • Relacje
    • Wyprawy
  • Poradniki
    • Trekking & Góry
    • Skitouring
    • Turystyka
    • Trail running i Rajdy
    • Freeride
    • Biegówki
    • Fotografia & Film
    • Kuchnia
  • Testy
    • Obuwie
    • Odzież
    • Sprzęt & akcesoria
  • Sprzęt
    • Nowości
    • Poradnik sprzętowy
    • Przegląd rynku
    • Sklepy outdoorowe
    • Przewodniki
  • Ludzie
  • Kultura
    • Festiwale
    • Film
    • Książki
    • Prasa
    • Wystawy i Teatr
  • Patronat
  • Outdoor Mag
  • Gdzie kupić?
Brak wyników
View All Result
Outdoor Magazyn
Brak wyników
View All Result

Poradnik kursylawinowe.pl: gotowanie w czasie biwaku

Redakcja Redakcja
21 marca 2016
Biegówki, Freeride, Kuchnia, Poradniki, Trekking, Turystyka
0
Podziel się na FacebookuPodziel się na Twitterze

Nic nie zaostrza apetytu tak, jak intensywny dzień spędzony na świeżym powietrzu. Z kolei nic nie smakuje tak dobrze, jak posiłek przyrządzony samodzielnie w wyjątkowym miejscu. Oto kilka porad od kursylawinowe.pl dla tych, którzy szykują się do letnich lub zimowych biwaków.

Zanim odpalisz kuchenkę i zabierzesz się do gotowania wody potrzebnej do przyrządzenia większości posiłków jakie spożywa się w czasie biwaków, musisz znaleźć odpowiednie miejsce. Najważniejsze jest osłonięcie kuchenki przed wiatrem, dlatego rozejrzyj się czy w pobliżu jest jakaś skała, większe drzewo, czy zagłębienie terenu, które na to pozwoli. W zimie możesz skorzystać też z łopatki lawinowej,
by zbudować sobie śnieżny murek wokół „kuchni”.

Kursylawinowe_pl_1

Co zaś z gotowaniem w namiocie? W związku z tym, że w większości wypadków są one wykonywane z łatwopalnych tworzyw sztucznych, w widocznym miejscu umieszczony jest zazwyczaj wyraźny zakaz używania otwartego źródła ognia w ich wnętrzu. Oczywiście może zdarzyć się, że jedynym sposobem na osłonięcie się przed wiatrem, ulewą czy śnieżycą będzie schowanie się z kuchenką w przedsionku namiotu. Takie rozwiązanie powinno być jednak traktowane jako absolutnie ostateczne i wymaga szczególnej uwagi.

Kursylawinowe_pl_3

Gotując w przedsionku trzeba być obeznanym z kuchenką, na pewno nie należy tego robić, kiedy po całym dniu wysiłku ogarnia nas senność i zmęczenie. Palnik ustawiamy na stabilnym podłożu, najlepiej w zagłębieniu. Trzeba też zadbać o dobrą wentylację i odsunąć jak najdalej wszystko, co może zając się ogniem. Przez cały czas należy obserwować płomień, gdyż jego migotanie czy „dławienie się” jest oznaką wysokiego stężenia tlenku węgla, który stanowi śmiertelne zagrożenie. Ustawienie kuchenki w dołku sprawi, że ten efekt pojawi się jeszcze szybciej. Pełna uwaga i odpowiednia wentylacja są w tym wszystkim najważniejsze – tłumaczy Johan Skullman, odpowiedzialny za testy produktów szwedzkiej marki Primus, producenta sprzętu biwakowego i partnera akcji kursylawinowe.pl.

Właśnie ze względu na małą ilość spalin i dużą energię wydzielaną w procesie spalania, kiedy tylko możliwe wybiera on kartusze z LPG. Zwraca jednocześnie uwagę na jedną dużą wadę tego gazu – Przy niskich temperaturach nie paruje tak łatwo. Można temu zapobiec chowając kartusze do śpiwora, czy pod pazuchę, ale czasami jest po prostu za zimno. Wtedy lepszym wyborem będzie paliwo płynne, np.: benzyna, parafina, nafta, a w ostateczności ropa. Ważne, by upewnić się, że dana kuchenka pozwala na ich spalanie.

Warto pamiętać, by nie marnować już raz ugotowanej wody. Najlepiej przelać ją do termosu i schować do śpiwora, żeby jak najdłużej utrzymała wysoką temperaturę. Zimą łatwiej będzie przygotować kolejny posiłek, a dodatkowo ciepły termos w śpiworze to trochę komfortu w czasie biwaku.

Gotowanie to nieodłączny element prawdziwych wypraw. Kilka prostych zasad  i znajomość sprzętu z pewnością ułatwi przyrządzenie posiłków w terenie. O tym, że po całym dniu wspinaczki, trekkingu czy jazdy na rowerze będą smakowały one wyjątkowo, chyba nikogo nie trzeba przekonywać.

Odwiedź także:

www.kursylawinowe.pl

www.facebook.com/lawiny

www.instagram.com/kursylawinowe.pl

www.youtube.com/kursylawinowepl

źródło: kursylawinowe.pl

Tags: kursy lawinowe
Redakcja

Redakcja

Powiązane wiadomości

śniadaniowe burrito z tofucznicą
Kuchnia

Śniadaniowe burrito z tofucznicą

29 kwietnia 2025
Via ferryty w Dolomitach
Poradniki

Via ferraty – górskie wędrówki. Level up

14 kwietnia 2025
(fot. Freepik.com)
Dzieci w naturze

Rodzinne wycieczki blisko Wrocławia

12 kwietnia 2025
Następny artykuł
TOPR w akacji - reanimacja poszkodowanego nad Kazalnicą Mięguszowiecką 2200 m npm. W tle Kazalnica z drugą grupą ratowników (fot. Andrzej Mikler/TOPR)

Ratownicy TOPR uhonorowani nagrodą „Człowieka Roku”

Kolekcja wiosna/lato 2016 Columbii już w Polsce

Garmin tactix Bravo

Garmin tactix Bravo - taktyczny smartwatch z aplikacjami sportowymi

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Subskrybuj!

Zapisz się do naszego newslettera. Będziesz dostawał informacje o nowościach na stronie.

Najnowsze

Mitch Hutchcraft na szczycie Mount Everest (fot. mat. prasowe)

Mount Everest i „najdłuższy triathlon świata”

Michał Gurgul
12 maja 2025
0

Mitch Hutchcraft staną wczoraj (11 maja 2025) na szczycie najwyższej góry świata, kończąc tym samym wyzwanie, które określa jako „najdłuższy...

A Grain of Sand (2009) – film dokumentalny

Redakcja
12 maja 2025
0

This is Brendon Grimshaw's love story with Moyenne Island, which we filmed between 2007 & 2008. A mythical journey to...

Busy elektryczne, kursujące nad Morskie Oko w Tatrach (fot. Tatrzański Park Narodowy)

Elektrycznym busem z Zakopanego nad Morskie Oko za 100 zł. Póki co ludzie wybierają zaprzęgi

Michał Gurgul
9 maja 2025
0

W weekend majowy wystartowały busy elektryczne, mające wozić turystów nad Morskie Oko. Cena przejazdu z Zakopanego na Włosienicę: 100 zł....

fot. Bosch

Więcej adrenaliny, więcej mocy, więcej radości na trasie

Artykuł sponsorowany
7 maja 2025
0

Performance Line CX-R od Bosch uwalnia czystą energię na trasie – z potężną dynamiką i zaawansowaną technologią w najdrobniejszych szczegółach....

© 2010-2024 Outdoor Magazyn - Magazyn sportów outdoorowych.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Brak wyników
View All Result
  • Wydarzenia
  • Sprzęt
  • Kierunki outdoor
  • Kultura
  • Testy
  • Poradniki
  • Gdzie kupić Outdoor Magazyn
  • Kontakt
  • Polityka prywatności

© 2010-2024 Outdoor Magazyn