Z przyjemnością przedstawiamy 20. numer naszego czasopisma. Przygoda zaczyna się tutaj.
***
Już niemal tradycyjnie wyjście numeru zimowego zbiega się w czasie z powrotem zimy. Miejmy nadzieję, że tym razem niskie temperatury i opady śniegu potrwają nieco dłużej. Bo zima to piękna pora roku, oferująca wyzwania i genialne widoki, i jeśli tylko dobrze się przygotujemy, zachęcająca do przygód.

W 20. numerze naszego czasopisma kręcimy się wokół skitouringu, naszej ulubionej zimowej aktywności. Znajdziecie w nim inspirującą relację z Bałkanów (pro riderzy Jochen Mesle i Max Koneck), propozycję narciarskich przygód w Norwegii (Michał Ślusarczyk, instruktor i założyciel Freeride Academy), poradnikowy wywiad z czołową polską ski alpinistką Anią Figurą, która radzi jak bezpiecznie zacząć przygodę z tą aktywnością, oraz porównanie różnych stylów i podejść do skitouringu.
Piotr Trybalski zaprasza na Podhale, gdzie – jak się okazuje – znajdziemy jeszcze wiele ciekawych i niezatłoczonych miejsc. Z kolei w swoim cyklicznym poradniku fotograficznym, Piotrek radzi jak robić zdjęcia zimą. W kąciku kuchennym podajemy tym razem dwa przepisy na domowe batoniki energetyczne, które stanowią świetny prowiant na zimowe wycieczki. W dziale Retro też jest mroźnie – zaglądamy do czasów pierwszych ekspedycji polarnych.
Treści stricte zimowe przeplatamy materiałami nieco bardziej egzotycznymi. Bo długie zimowe wieczory to czas odpoczynku i snucia planów. A może krótki wypad w ciepłe miejsce okaże się miłą odmianą od bieli naszych krajobrazów? Paweł Kunz na dobre zadomowił się w swojej rubryce, w której radzi gdzie i jak latać, by było tanio i przyjemnie. Tym razem na celowniku Izrael oraz konkretne wskazówki, jak szukać lotów. Ciepła i niecodziennych klimatów dostarcza rozmowa z autorem reportaży i podróżnikiem Arturem Owczarskim, który opowiedział nam o niesamowitej mieszance smaków i kultur w Luizjanie. W Ameryce Północnej pozostajemy jeszcze chwilę. Wraz z Kasią Biernacką spływamy pontonami przez Wielki Kanion – co za przygoda, co za zdjęcia!
Mamy nadzieję, że zaskoczy Was również i zainteresuje pocztówka od fotografa. Mike Mezeul II zabiera nas w podróż po wulkanach, dzięki jego pięknym ujęciom, możemy przyjrzeć się chwilom, w którym Ziemia rodzi się na nowo. Na drugim końcu skali znajduje się historia z Zielonej strony. Nasza współpraca z WWF Polska zaowocowała materiałem o topniejących lodowcach na Spitsbergenie. W numerze nie zabrakło oczywiście felietonu Małgosi Lebdy, która po raz kolejny zaprasza nas do refleksji. Nad naszymi korzeniami, dzieciństwem, przemijaniem, smakami i aromatami życia? Sami zdecydujecie. Jak zawsze numer zamyka Kwestionariusz OM, którego gościem jest tym razem legendarny narciarz, guru ski bumów, wesoły i nieokiełznany Peter 'Peru’ Chrzanowski.
mroźnej zimy, ciepłej lektury,
Michał Gurgul
Gdzie kupić Outdoor Magazyn?
- Prenumerata OM – cztery numery z wysyłką za 69 zł!
- Księgarnia Wspinanie.pl (wersja tradycyjna / elektroniczna)
- salony Empik, InMedio, Relay (tradycyjna – już dostępny)
- Empik online (tradycyjna – wkrótce)
- Publio.pl (elektroniczna – wkrótce)
***
W 20. numerze Outdoor Magazynu:
- Wiadomości ze świata outdooru
- Louise Boyd. dziewczyna, która oswoiła Arktykę – Retro
- Pocztówka od fotografa – Mike Mezeul II
- Na kołach i fokach. Bałkańska włóczęga – relacja
- Przepis na Luizjanę – rozmowa z Arturem Owczarskim
- 20 sekund w Lava Falls – relacja
- Skitouring w Norwegii – relacja
- Gapiąc się na Tatry – kierunki
- Początki z fokami – rozmowa z Anną Figurą
- Narty na tysiąc sposobów – poradnik
- Pustynia i odrobina magii. Tanie latanie w praktyce – poradnik
- Sprzęt w OM
- Zimny wiatr, ciemne chmury i śnieg po horyzont? Doskonale! – marki outdoorowe, Fjällräven
- Alpejskie, techniczne, wymagające… – zestaw skitourowy Dynafit Speed
- Zimowy plener fotograficzny – poradnik
- Domowe batoniki energetyczne na wielkie mrozy – kuchnia
- Na Spitsbergenie topnieją nasze nadzieje – Zielona strona
- Szara reneta – Felieton Małgorzaty Lebdy
- Peter ”Peru” Chrzanowski – Kwestionariusz OM
Szybki rzut oka do wnętrza:













