Międzynarodowy konkurs architektoniczny na „Park Zakrzówek” rozstrzygnięty

przez Administrator | Opublikowano 15 września 2016 17:06

Dnia 6 września 2016 został rozstrzygnięty międzynarodowy konkurs architektoniczny na „Park Zakrzówek”. Do konkursu zgłosiło się 105 pracowni, 35 zdołało złożyć projekty. Pierwszego miejsca nie przyznano. Drugie miejsce zajął projekt stworzony przez osoby wspinające się, mieszkające w Krakowie, znające bardzo dobrze to miejsce i uwarunkowania przestrzenne, potrzeby oraz potencjał. 

Projekt parku Zakrzówek

Projekt parku Zakrzówek

Projekt ten jest wizją przekształcenia przestrzeni w park dający możliwości do trenowania i uprawiania wielu dyscyplin sportowych, przy możliwie najmniejszej ingerencji w naturę. Główną myślą przewodnią było wydzielenie funkcji tak, aby każdy mógł w sposób bezpieczny i spokojny używać terenów zielonych w określony sposób.

Projekt proponuje w pełni funkcjonalną bazę nurkową, wydzielone ścieżki rowerowe, tory rowerowe trialowe oddalone od ciągów pieszych, baseny sportowe oraz kąpieliska dla słabiej pływających i dzieci. Przewidziane są także dwa duże wybiegi dla psów, siłownie na wolnym powietrzu, plac zabaw i skatepark oraz duża koszona łąka dla aktywności takich jak slackline, frisbee, badminton, czy inne gry społeczne i rodzinne.

Widok na kąpielisko

Widok na kąpielisko

Obszary przeznaczone do wspinania pozostaną nadal dostępne i w niezmienionym stanie. Pod skałkami w miejscach koniecznych przewidziano podesty lub ławki oraz dyskretną tablicę z topo.

Punkty widokowe są lokowane w sposób zapewniający bezpieczeństwo także osobom wspinającym się a główne ciągi piesze są prowadzone z dala od skałek wspinaczkowych. Przy wejściach na teren parku zaprojektowano toalety i parkingi.

Dookoła jeziora biegnie ścieżka spacerowa z licznymi punktami widokowymi. W miejscu wyznaczonym przez zamawiającego znajduje się centrum edukacji ekologicznej – budynek wkopany w ziemię, tak aby jak najmniej ingerował w krajobraz. Forma basenów i plaży także wynika z aktualnego ukształtowania linii brzegowej. Wszystkie ścieżki są wykonane z naturalnych, lokalnych materiałów wodoprzepuszczalnych  a nad terenami szczególnie cennymi ekologicznie zamiast ścieżek przewidziano drewniane podesty. W projekcie występuje szereg rozwiązań wykorzystania energii odnawialnej.

Centrum edukacji ekologicznej zostało wkopane w teren

Centrum edukacji ekologicznej zostało wkopane w teren

W miejscach cennych ekologicznie i przyrodniczo zaplanowano podniesione podesty

W miejscach cennych ekologicznie i przyrodniczo zaplanowano podniesione podesty

Projekt z drugiego miejsca wyróżnia się przede wszystkim tym, że oprócz rozwiązań chroniących przyrodę, wprowadza infrastrukturę sportową dostępną dla mieszkańców i amatorów wielu dyscyplin sportowych.

Projekt został stworzony w autorskiej pracowni OFFTEORIA prowadzonej przez Aldonę Kret. Pełny skład zespołu autorskiego to: Aldona Kret, Katarzyna Janicka, Alina Ziemiańska, Weronika Jaworska oraz architekt krajobrazu Katarzyna Elwart

15 września rozpocznie się głosowanie internautów. Projekt, który otrzyma najwięcej głosów, zostanie przeznaczony do realizacji. Zachęcamy do głosowania na projekt z drugiego miejsca właśnie z powodu na uwzględnienie potrzeb sportowych mieszkańców.

Informacja prasowa

Skomentuj

XHTML: Możesz korzystać z tych znaczników HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 


Outdoor Magazyn