Liofilizaty – na co zwrócić uwagę przy zakupie

przez Administrator | Opublikowano 29 czerwca 2015 10:58

Czy dzisiejsi turyści wiedzą, co to są liofilizaty? Prawdziwi wyjadacze górscy czy wytrawni podróżnicy raczej nie mają problemu z odpowiedzią, czym charakteryzuje się żywność liofilizowana. Są to gotowe dania, które wystarczy zalać wodą – zazwyczaj wrzątkiem. Nie trzeba ich dodatkowo gotować! Liofilizaty można spożywać nawet wprost z opakowania.

Dziczyzna

Choć kiedyś była to żywność, która stanowiła żelazne menu jedynie ekstremalnych wypraw wysokogórskich, dzisiaj zabierana jest nawet na weekendową wycieczkę w góry. Nie każdy turysta jest jej fanem, ale są i tacy, którzy wolą obiad liofilizowany niż danie ze schroniska. Czasami jest niezbędna: gdy przemierzamy wiele kilometrów z dala od cywilizacji z całym dobytkiem na plecach potrzebnym np. na 2-tygodniowy trekking.

Liofilizacja to proces odwadniania substancji poprzez szybkie i kontrolowane wymrażanie wody. Ostatnim etapem jest końcowe dosuszanie odbywające się w temperaturze 40 – 50°C, które pozwala uzyskać gotowy wyrób o wilgotności 1-2%. Dzięki temu otrzymujemy produkt trwały, przygotowany bez użycia konserwantów. Do tego smaczny!

Fondue

Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym, Zupa serowa fondue po szwajcarsku lub Dziczyzna dla smakoszy – czy takie potrawy potrafilibyście przygotować sami w domu? W daniach warzywnych wyraźnie można rozróżnić groszek, fasolkę i kukurydzę, jajecznica pachnie smażoną cebulką, a między zębami chrupią kawałki bekonu. Wybór deserów przyprawia o zawrót głowy: Krem karmelowy z amaretto, Waniliowa legumina ryżowa czy Mus czekoladowy. To tylko kilka propozycji dań wyprawowych firmy Trek’n eat.

Krem karmelowy amaretto

Na co zwracać uwagę przy zakupie liofilizatów?

  1. Nie zawsze należy kierować się ceną. Trzeba zwrócić uwagę na ilość kalorii, którą danie dostarcza i czy opakowanie jest porcją dla jednej czy dla dwóch osób. Takie informacje powinny być podane na torebce.
  2. Zaletą żywności liofilizowanej jest waga. Żywność taka jest lekka i na pewno waży mniej niż wszelkiego rodzaju „chinki”, „gorące kubki”, „mleczne starty” oraz ryże i sosy w proszku, a ich wartość odżywcza jest zdecydowanie większa. Warto porównać stosunek ceny, kalorii i wagi.
  3. Ważne jest, żeby podczas przeliczeń wagowo-kaloriowych nie zapomnieć zwrócić uwagi na objętość opakowania. By optymalnie zapakować liofy na podróż, należy unikać „pokrak” na rzecz „zgrabniaczków”, które w postaci sprasowanej tworzą ładny pakiecik. Można takie paczuszki ułożyć jedna obok drugiej, nie martwiąc się, że pomiędzy zostaną niewykorzystane przestrzenie.
  4. Przygotowanie gotowego do spożycia liofilizatu jest banalnie proste. Wystarczy danie zalać gorącą wodą, odczekać parę minut i zjeść. Niby ta zasada się sprawdza, ale… przy zakupie należy zwrócić uwagę, czy opakowanie posiada nacięcia, które pozwolą na łatwe rozerwanie torebki nawet mokrymi rękoma i bez użycia dodatkowych narzędzi. Liofilizowane dania w mniejszych paczkach lepiej się miesza i potem wygodnie spożywa. Jeśli chcemy jeść je wprost z opakowania, najlepiej od razu zakupić specjalną łyżkę z długą końcówką przeznaczoną do spożycia liofilizatów.
  5. Jeśli zależy nam na szybkim posiłku, musimy już przy zakupie wybierać te potrawy, które mają krótki czas „przygotowania” (czas oczekiwania od momentu zalania gorącą wodą to od 6 do nawet 12 minut). W końcu u podstaw idei jedzenia liofilizowanego leży przekonanie, że mają to być dania szybkie i łatwe w przyrządzeniu :)

Wydawałoby się, że z suchego proszku nic dobrego nie można uzyskać. Opinie na temat walorów smakowych liofilizatów są jednak zaskakująco pozytywne. Dodatkowo przyrządzanie liofilizatów to oszczędność gazu – gotujemy jedynie wodę i miejsca w plecaku – rezygnujemy bowiem z wielu dodatkowych sprzętów.

Może nadszedł czas na wypróbowanie tych dań podczas najbliższych wakacji? Warto rozważyć zakup liofilizatów marki Trek’n Eat, która jest liderem wśród producentów żywności ekspedycyjnej na europejskim rynku. W 2004 roku weszła w skład grupy Katadyn – produkującej specjalistyczny sprzęt outdoorowy. Trek’n Eat oferuje bardzo szeroki zakres żywności liofilizowanej: od pojedynczych składników i dodatków, poprzez przekąski i zupy, aż po doskonałe w smaku dania główne. Dla koneserów produkuje nawet czerwone wino w formie liofilizowanego proszku. Żywność Trek’n Eat spełnia najwyższe normy jakościowe. Dystrybucja w Polsce: Raven S.J.,www.ravenoutdoor.com.

Ofertę marki Trek’n Eat można przeglądać na www.ceneria.pl.

Informacja prasowa

Skomentuj

XHTML: Możesz korzystać z tych znaczników HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 


Outdoor Magazyn